Onze principes voor duurzaamheid

Onze principes voor duurzaamheid
Onze principes voor duurzaamheid

 

Verantwoordelijkheid vanaf het begin


Geen enkel bedrijf kan het zich vandaag nog veroorloven om niet over duurzaamheid te praten. Voor ons als textielfabrikant betekent het, dat wij vooruit moeten kijken om eerlijke kleding te kunnen produceren. Vooral in onze branche is het fataal om de andere kant op te kijken.
 

 • 25% van alle gebruikte pesticiden wereldwijd worden bij de productie van katoen gebruikt.
 • Schapen worden vaak gewassen met giftige chemicaliën, om te voorkomen dat ze parasieten met zich meedragen.
 • Op deze manier komt het vervuilde water terecht in de bodem, rivieren en zeeën.
 • De meeste kleurstoffen hebben vaak kankerverwekkende eigenschappen.
 • Een milieu-instituut in Hamburg identificeerde in één enkele BH ruim 400 verschillende chemische stoffen.
 • We maken ons ook zorgen over de productieomstandigheden in Azië, die volgens onze maatstaven, ver van redelijk en humaan liggen.

DILLING neemt daarentegen haar verantwoordelijkheid voor mens en milieu heel serieus. Wij hebben daarom ook besloten: DILLING moet eerlijk en duurzaam zijn. Daarvoor letten wij op veel aspecten:
 

 • DE OORSPRONG VAN ONZE MATERIALEN
  Wanneer het mogelijk is, gebruiken wij biologische materialen. Al onze katoenen producten zijn gemaakt van dergelijk biologisch katoen. Als bepaalde materialen niet in biologische kwaliteit te verkrijgen zijn, bijvoorbeeld als het gaat om bijzonder fijne wol, dan letten wij meer op de herkomst en een milieuvriendelijke oorsprong van de wol.

  U kunt onze biologische kleding herkennen aan de groene "BIO" label, deze vindt u rechts in de hoek van de product foto's. Ze zijn gemaakt van 100% biologisch merino wol, 100% biologisch katoen of 95% biologisch katoen / 5% elastaan. Sokken bestaan uit 80% biologische wol/katoen, 17% polyamide en 3% elastan.

  Onze principes voor duurzaamheid
   
 • DIERENWELZIJN
  Bij DILLING geven we om het welzijn van de schapen die onze wol leveren. Al onze biologische wol is dus GOTS gecertificeerd en is afkomstig uit Patagonië in Argentinië. Hieronder leest u meer over de specifieke leefomstandigheden van de schapen.

  Ruimte en voedsel
  In Argentinië liggen de boerderijen ver uit elkaar. De schapen grazen op enorme open vlaktes met een natuurlijke vegetatie. Het water wordt opgepompt met behulp van wind- of zonne-energie.

  Afstand nemen
  Wanneer de lammeren ongeveer 100 dagen oud zijn, worden ze gescheiden van hun moeder. Op dit moment kunnen de lammeren voor zichzelf zorgen en hebben ze geen melk meer nodig. Het afscheid van hun moeder is een natuurlijk proces, ook in de natuur nemen de ooien en hun lammeren afstand van elkaar wanneer de moeder niet genoeg melk meer produceert. Op de boerderij verblijven de lammeren de eerste dagen op speciale velden. Daar ze worden gevoerd om ze rustig te laten wennen aan de nieuwe situatie.

  Couperen van de staarten
  In Argentinië is het couperen van staarten heel gebruikelijk. In het regenseizoen, als de grond voortdurend nat is, blijft er een bal van aarde en ontlasting aan de staart hangen. Wanneer deze opdroogt, stopt de bloedsomloop in de staart, wat kan leiden tot ernstige infecties. Om dit te voorkomen, wordt de staart afgesneden wanneer de lammeren nog vrij klein zijn. Dit gebeurt met een speciale machine die de pijn minimaliseert en waarmee de wond direct afgedicht wordt, zodat het niet bloedt.

  Mulesing
  De wolproductie is meerdere malen in de media geweest met betrekking tot mulesing. In het kort: mulesing is een procedure waarbij een strook van de huid bij de billen van de schapen wordt verwijderd. Deze procedure wordt meestal uitgevoerd zonder sedatie en is dus zeer pijnlijk voor de schapen. Mulesing wordt voornamelijk toegepast in Australië en wordt gedaan om flystrike voorkomen. Dat wil zeggen, om te voorkomen dat vliegen eieren leggen in de huidplooien van de billen van de schapen, waar maden uitkomen. Dit kan veel irritatie en infecties bij schapen veroorzaken.

  In Argentinië gebeurt dit echter niet omdat de vliegensoort daar niet bestaat. De mulesing methode wordt in Argentinië dus helemaal niet toegepast.

  Castratie
  Voor de bedrijven die onze wol leveren is het noodzakelijk om de rammen castreren. Daarvoor zijn drie redenen. Allereerst om de boerderij ordelijk te laten draaien. Rammen hebben de neiging om agressief te zijn; ze vechten met elkaar en springen over hekken. Als er veel rammen op een boerderij zijn, ontstaat er chaos.

  Ten tweede is het niet goed als een ram over hekken springt naar een veld met schapen. Dit kan ertoe leiden dat lammeren in de verkeerde tijd van het jaar geboren worden, bijvoorbeeld als het echt koud of droog is. Dan is het voor de lammeren moeilijk om te overleven. Voor het dierenwelzijn is het dus van belang dat lammeren in de lente worden geboren. Dan is het klimaat gunstig en is er veel voedzaam eten, de ooien kunnen dan voldoende melk produceren.

  In elke kudde zit slechts 5% rammen. De rammen worden binnen speciale omheiningen gehouden. De beste rammen worden voor de voortplanting gebruikt, zodat de beste wol wordt verkregen en het risico op gezondheidsproblemen wordt gereduceerd.

  De castratie wordt uitgevoerd door een strakke rubberen ring rond de testikels te plaatsen, waardoor er onvoldoende doorbloeding is. Het voordeel van deze methode is dat de testikels dan snel ongevoelig worden, het is de minst pijnlijke castratiemethode. Daarnaast ontstaat er geen open wond, zodat er geen risico is op infecties.

  Scheren
  Om goed wollen ondergoed te kunnen maken, moeten de schapen natuurlijk geschoren worden. De schapen in Argentinië worden echter niet helemaal kaal geschoren. Ze houden een laag wol om te voorkomen dat ze tijdens het scheren worden gesneden en ook om er zeker van te zijn dat ze nadien niet bevriezen.

  Slachten
  Een natuurlijk en belangrijk deel van de veeteelt is de vleesproductie. De boeren slachten voor eigen gebruik, maar het merendeel van de dieren gaat naar professionele slachterijen. In beide situaties wordt ervoor gezorgd dat alles correct verloopt en dat de dieren niet lijden. Op de boerderij wordt het dier voor de slacht weggehaald bij de andere dieren. Het dier wordt met een mes geslacht, bij de slachterij wordt het dier met een schot geslacht.
   
 • DE BEVOORRADINGSKETEN
  Het klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet: Wij gedragen ons eerlijk ten opzichte van onze leveranciers en partners. Wij respecteren hen en hun prestaties, die wij eerlijk belonen. Wij geven feedback, ongeacht of we tevreden zijn of wat te verbeteren hebben –  wij zijn immers geïnteresseerd in een samenwerking op lange termijn. Zo kunnen wij samen een hoge kwaliteitsstandaard bereiken en behouden.
   
 • DE PRODUCTIESTAPPEN
  Een duurzame grondstof alleen is niet voldoende. Textiel bestaat uiteindelijk ook uit garen, knopen, elastiekjes en andere componenten. Het is een uitdaging om hier het juiste te vinden, dat voldoet aan onze kwaliteitsnormen en tegelijk ook zo duurzaam mogelijk is. Hier letten wij op de milieucertificaten van onze partners en kiezen met de grootste zorg.
  Speciale aandacht besteden wij ook aan onze kleuren. Van de meer dan 150 kleuren die voor textiel gebruikt wordt, hebben wij 29 milieuvriendelijke kleuren gekozen, waarvan wij tevreden zijn met de samenstelling. Wij nemen daarbij voor lief dat wij niet elke kleurentint kunnen aanbieden. Een brede selectie van mooie en modieuze kleuren is belangrijk voor ons en ook mogelijk – maar niet ten koste van het milieu.
   
 • DE PRODUCTIEVESTIGINGEN
  Duurzaamheid betekent ook, dat de medewerkers in alle productievestigingen eerlijk beloond worden en onder juiste en prettige omstandigheden kunnen werken. Wij produceren onze biologische kleding daarom in Europa: Denemarken, Duitsland en Litouwen. In Denemarken hebben wij tevens onze eigen ververij. Hier werken wij nauw samen met onze naaiateliers en kunnen er zeker van zijn dat onze normen met betrekking tot de eerlijkheid, gezondheid en veiligheid nageleefd worden. Op hetzelfde moment zijn wij blij op deze wijze een bedrijfstak in Europa te kunnen ondersteunen, die hier door de goedkopere productie in Azië bijna niet meer te vinden is.
   
 • MILIEUBESCHERMING OP DE LOCATIE
  Vooral bij de productie van wolproducten ontstaat er vaak een verhoogde belasting van zware metalen in het afvalwater. Chloorbehandelingen zouden de waseigenschappen van textiel verbeteren. Dergelijke milieuzonden komen bij DILLING niet voor. Onafhankelijke tests tonen aan, dat de zware metalen van ons afvalwater beneden de grenzen voor drinkwater liggen. Ons „Green Audit Rapport“ werpt licht op onze proces die wij gebruiken om schoon water te verkrijgen – een procedure waar we niet van afwijken.
   
 • DE CERTIFICATEN
  Transparantie is belangrijk voor ons. Daarom laten wij graag onafhankelijke auditors over onze schouders meekijken. Onze producten zijn onder andere bekroond met het Noordelijke milieucertificaat en het Eco-label van de EU.