4 eenvoudige adviezen: hoe je jouw wollen ondergoed op de juiste manier opbergt en zo mot voorkomt

De zomer is aangebroken en het is tijd om de warme wollen kleding op te bergen. Hier zijn vier tips om wollen kleding op de best mogelijke manier op te slaan.


Het is zo jammer om na een mooie zomer de wollen kleding weer uit de kast te halen en te ontdekken dat mottenlarven de kleren hebben opgegeten.

Gelukkig kun je het feest voor dit ongedierte voorkomen met een paar eenvoudige adviezen:

4 eenvoudige adviezen: hoe je jouw wollen ondergoed op de juiste manier opbergt en zo mot voorkomt


1. Was de kleding

Wollen kleding hoeft niet vaak te worden gewassen, maar wanneer je het voor langere tijd opbergt, is het een goed idee om ervoor te zorgen dat het schoon is. Vuile kleren en bacteriën trekken motten aan, dus als je kleding vies is, is het risico van ongewenste gasten groter. Bovendien kunnen parfum, deodorant en lotions vlekken achterlaten op de kleding, wanneer ze een tijdje blijven liggen.


2. Berg de kleding op in dozen of tassen

Een goede manier om mottenaanvallen te voorkomen, is om er eenvoudig voor te zorgen dat ze de kleren niet kunnen bereiken. Bewaar de wollen kleding in een gesloten plastic zak of een plastic doos en zorg ervoor dat deze volledig gesloten is - dit zou het voor de insecten onmogelijk moeten maken om ze te bereiken.


3. Voeg een geur toe

Citroen en lavendel hebben verschillende goede eigenschappen. Het ruikt lekker - en het helpt om motten op afstand te houden. Een advies is daarom om een zakje van stof te maken en het te vullen met gedroogde citroenschillen en lavendelbloemen. Bewaar deze samen met de kleding in een gesloten plastic zak of doos. Hierdoor worden motten weggehouden en wanneer je de kleding in de herfst uitpakt ruikt deze heerlijk fris.


4. Berg de kleding droog op

Het is een open deur, maar het is belangrijk om je wollen kleding op een droge plek op te bergen. Dit is niet echt gerelateerd aan motten, maar als je je wollen kleding opslaat in een vochtige kelder, kan het wel vies en beschimmeld worden.

Maar let op: ruim niet al je wollen ondergoed op. Wol is namelijk ook fantastisch voor gebruik in de zomer!


4 eenvoudige adviezen: hoe je jouw wollen ondergoed op de juiste manier opbergt en zo mot voorkomt

Zo ziet het eruit, wanneer een mot een bezoekje heeft gebracht.


ZIJN ER AL MOTTEN BIJ JE OP BEZOEK GEWEEST?

Als jouw kleding op de afbeelding hierboven lijkt, is er waarschijnlijk een mot op bezoek geweest. Het is niet fijn, maar het gebeurt helaas. Wanneer je een mottengat in je kleding ontdekt, raden we aan je kleding onmiddellijk te wassen en drogen. Wanneer ze helemaal droog zijn, stop je ze in een luchtdichte zak om er zeker van te zijn dat er geen zuurstof meer is voor overlevende larven van de motten. Sommige mensen zetten de kleding in de vriezer om er zeker van te zijn dat er geen levende larven achterblijven. Stofzuig of was de plaats waar je normaal de wollen kleding bewaart. Als je vaak motten in je kleren vindt, kan het een idee zijn om een mottenval te kopen – er zijn niet giftige lijmvallen krijgen.