5 tips die je moet weten: hoe je wollen kledingstukken wast

Veel mensen denken dat wollen kledingstukken moeilijk te wassen zijn. Maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Als je de meest belangrijke was tips weet, kun je de wollen kledingstukken makkelijk en snel schoon krijgen – zonder je zorgen te hoeven maken dat het krimpt.


5 tips die je moet weten: hoe je wollen kledingstukken wast


Word je elke keer nerveus als je wol wast en vrees je de dag dat je lievelingstrui opeens zal krimpen en een pop het aan kan in plaats van jij? Of vermijd je wol in het algemeen omdat je denkt dat het wassen ervan te moeilijk is en te veel tijd kost?

Daar is allemaal absoluut geen reden voor. Wol is een stuk gebruiksvriendelijker dan veel mensen denken.

Met deze vijf tips kun je jouw wollen kledingstukken wassen zonder bang te hoeven zijn dat het krimpt, kleur verliest of verpest wordt.

 

1. Was met de hand of op een 30-graden wolwasprogramma

Hoe je merino wol moet wassen?

De meeste wollen kledingstukken die nu gemaakt worden kunnen zonder zorgen in de wasmachine gewassen worden. Het is alleen van belang dat je dit doet op een 30-graden wolwasprogramma. Je kunt de wollen producten natuurlijk ook met de hand wassen als je dit liever doet. Het is dan wel belangrijk dat het water niet te heet is omdat de kleren anders kunnen krimpen.2. Gebruik wolwasmiddel

Of je nu liever met de hand wast of het in de wasmachine doet, je moet altijd wasmiddel gebruiken dat geschikt is voor wol. Normale wasmiddel bevat enzymen die de wolvezels zullen beschadigen. Daarentegen, is wolwasmiddel teder voor de wol en verlengt de levensduur. We raden daarom onze eigen parfumvrije wolwasmiddel aan. Het kan gebruikt worden voor zowel handwas als in de wasmachine. Het is erg teder voor de wolvezels en helpt de wol daardoor zijn originele vorm en kleur te behouden.


3. Week de wollen kledingstukken niet

Als je de wollen kledingstukken met de hand wast, onthoud dan dat je de kledingstukken niet in het water legt om te weken. Dit beschadigt de wolvezels. Als je de kledingstukken in de wasmachine wast, zorg er dan voor dat je deze gelijk ophangt om te drogen zodra de was klaar is, zodat het niet nog ligt te weken in de wasmachine.


4. Wring de wollen kledingstukken niet uit

Om de wollen kledingstukken te drogen kun je deze uithangen op de waslijn of kun je het liggend laten drogen. Ook al kan het verleidelijk zijn om het water uit de kleding te wringen, we raden het af om dit te doen. Dat is namelijk slecht voor de wolvezels en de naden.


5. Laat de wol zichzelf schoon maken

Wol heeft de geweldige eigenschap dat het zichzelf schoon kan maken. Daarbij komt ook dat vet en vuil niet makkelijk aan de wol blijven plakken. Het is daarom niet nodig om de wollen kledingstukken vaak te wassen. Als het wat opgefrist moet worden, kun je het buiten uithangen. De wind en frisse lucht is vaak alles wat je nodig hebt.

Was instructies wollen ondergoed