Behandelde vs. onbehandelde wol

Wol is wol ... of?
Eigenlijk is er een groot verschil in de soorten wol die u kunt kopen, zowel in termen van kwaliteit, huidvriendelijkheid en het milieu. Meestal is wol verdeeld in behandeld en onbehandeld wol. Dit is echter een beetje misleidend omdat alle wol technisch al behandeld is. Het verschil zit dan ook in de methode die gebruikt wordt om de wol te behandelen.
 

Behandelde vs. onbehandelde wol

Behandelde vs. onbehandelde wol

 
 

Behandelde wol (conventionele wol)
Het gros van alle wollen ondergoed dat geproduceerd wordt is van behandelde wol. Behandelde wol verwijst doorgaans naar wol die een behandeling heeft ondergaan genaamd “Superwash”. Tijdens de “Superwash” behandeling worden de jeukende haren uit de wolvezels gewassen, dit gebeurt door middel van een chloor behandeling. Na het verwijderen van de jeukende haartjes worden de wolvezels bedekt met een laagje natuurlijke of kunstmatige hars (van bomen of een soort plastic).

Voors
De wol is makkelijker te behandelen, zowel voor de fabrikant als voor de consument. Nadat de wol is bedekt met een dunne harslaag, is het minder kwetsbaar. Het is daardoor voor de fabrikant makkelijker om de wol te verven en voor de consument is het makkelijker om het te onderhouden. De consument hoeft hierdoor ook geen was instructies op te volgen om krimpen en vilten van de wol te voorkomen. Bovendien zorgt deze behandeling zorgt ervoor dat de wol niet zal jeuken.

Tegens
De chloor behandeling van de wol heeft een negatief effect op het milieu, zeker wanneer een groot gedeelte van de chloor en AOX worden afgevoerd te samen met het afvalwater.* Daarnaast beperkt het dunne laagje hars de natuurlijke eigenschappen van de wol, bijvoorbeeld het vermogen om vocht te absorberen en te beschermen tegen transpiratiegeur, aangezien het moeilijker zal zijn om de structuur van de wol door te dringen (zie de sectie zweetopname en bescherming tegen transpiratiegeur).

*We hebben zowel conventionele en biologische wol laten testen door een derde partij. Deze testen tonen duidelijk aan dat er in het conventionele wol een hogere concentratie van chloor en AOX zit dan in de organische wol. Tot nu toe zijn we er niet in geslaagd om publicatie / documentatie te vinden wat aangeeft dat deze stoffen in deze hoeveelheid schadelijk kan zijn voor onze huid. We hebben dan ook de testresultaten naar het Blue Label Denemarken en naar het Deense Ministerie van Milieu gestuurd. Zij zijn echter nog niet in staat om antwoord op deze vraag te geven. Wij zullen daarom ook doorgaan met ons onderzoek tot dat wij een antwoord vinden. Zodra wij meer weten zullen we u op de hoogte brengen.

Onbehandelde wol (biologische wol)
Onbehandelde wol is wol die geen milieubelastende “Superwash” behandeling heeft ondergaan, maar eerder milieuvriendelijk en voorzichtig is behandeld zonder de structuur van de wol te beschadigen.

DILLING’s organische lijn is een voorbeeld van zo’n milieuvriendelijke behandeling. Aangezien we geen “Superwash” gebruiken kunnen we een zachte kwaliteit garanderen. Onze biologische wol wordt door middel van een enzymen behandeling behandeld om de jeukende haren uit de wol vezels te verwijderen.

Voor degene die meer wil weten over de details, het enzym is een milieu-vriendelijk enzym dat vaak gebruikt wordt in waspoeder. Het enzym breekt eiwitten door een aanval op de peptide bindingen, en in de juiste werkwijze is het mogelijk om het enzym te gebruiken om de wolvezels zachter te maken zodat het niet zal jeuken of irriteren.

Pros
Aangezien een enzymen behandeling voldoende is om de jeukende haren efficiënter te verwijderen dan door middel van een chloor behandeling. De wol voelt heerlijk zacht aan en is er geen noodzaak om de wollen vezels met een harslaag te bedekken. Dit betekent dat de wol zijn natuurlijke vermogen om vocht te absorberen zal behouden en ook de temperatuur van uw lichaam voelt aangenaam aan. U zult ook dan ook geen transpiratiegeur ruiken! Bovendien is deze behandeling zeer milieuvriendelijk te noemen omdat er geen vervuilende en schadelijke stoffen worden afgevoerd met het afvalwater.

Cons
Als de wol een enzymen behandeling heeft ondergaan en geen harslaagje heeft, dan is deze wol kwetsbaarder tijdens het wassen dan wol die door middel van “Superwash” is behandeld. Voor de consument betekent dit dat men voorzichtiger moet zijn met het onderhoud van de wollen kleding. U moet dan ook altijd de was instructies volgen. DILLING’s organische wol kan met de hand gewassen worden maar in de wasmachine is ook geen probleem, zolang deze is ingesteld op een 30 ° wolprogramma en u de juiste wolwasmiddel gebruikt.

De natuurlijke eigenschappen van wol.
Beide soorten wol hebben goede natuurlijke eigenschappen, zoals u op de afbeelding kunt zien. En bij voorkeur als u het onderhoud zoals aangegeven en de wol niet is bewerkt met een laagje hars.

Temperatuur regulatie
Wol is een uitstekend materiaal voor isolatie! Het houdt je warm als het koud is en koel als het warm is. Wollen ondergoed kan daardoor het hele jaar door worden gebruikt; echter, hebben de meeste mensen een voorkeur voor dunne wol in de zomer en dikke wol in de winter.

Vocht absorptie
Biologische wol heeft de natuur eigenschap om 33% van zijn eigen gewicht aan vocht op te nemen zonder nat aan te voelen. Dit maakt wol ideaal voor sport, zowel in de zomer en in de winter. Omdat het vocht van het lichaam wordt geabsorbeerd, voelt de huid droog aan. Bovendien is dit zeer geschikt voor baby- en kinderkleding, de kleintjes hebben altijd bewegingsvrijheid zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over vochtige kleding wat kan leiden tot een verkoudheid.

Bescherming tegen transpiratiegeur
Misschien heeft u het al gehoord dat wollen ondergoed u beschermt tegen de geur van transpiratie, maar heeft u zich al afgevraagd hoe dit kan? Allereerst willen we onderstrepen dat transpiratievocht van nature niet ruikt. Op het moment dat het vocht met uw huid in aanraking komt, wordt het aangevallen door bacteriën en daar ontstaat de bekende transpiratiegeur.

Wanneer het vocht door de wol wordt geabsorbeerd, kunnen de bacteriën niet door de structuur van de wol doordringen. Vandaar dat de wol helpt voorkomen dat u de transpiratiegeur niet zult ruiken en zeker niet de zure geur, die bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door o.a. polyester.

Sommigen mensen denken dat wol niet ruikt, omdat het restjes van Lanoline bevat. Lanoline is een soort waterafstotende wax die de schapen produceren. In de natuur zorgt dit ervoor dat de schapen niet doorweekt worden door de regen. Wanneer we de wol gebruiken voor o.a. kleding, wordt deze wax volledig uitgewassen.