Ben je een koukleum? Hier 4 tips die je beslist moet weten


Het voorjaar komt eraan, maar als je een koukleum bent, dan kan het lijken alsof dit voor eeuwig duurt. Hier zijn vier goede tips over hoe je warm kunt blijven terwijl je wacht tot het mooie weer er is.


Ben je een koukleum? Hier 4 tips die je beslist moet weten


Begin je al te klappertanden bij het idee dat je naar buiten moet in het winterse weer? Kun je niet langer dan vijf minuten buiten zijn omdat anders je hele lichaam al begint te bibberen van de kou? En lijkt het alsof de zomer en de zon nog vele lichtjaren hier vandaan zijn?

Helaas kunnen wij het weer niet veranderen, maar we kunnen je wel door de koude maanden helpen, zodat je het niet al te koud zult hebben.

Hieronder hebben we vier goede adviezen op een rijtje gezet over hoe je warm kunt blijven in de kou.


Draag lagen

Wanneer je buiten het koude weer in moet, moet je jezelf beschermen tegen kou, wind en regen. Het is daarom een goed idee om meerdere lagen kleding te dragen. Zorg ervoor dat de bovenste laag zowel wind- als waterproof is, zodat de wind en regen er niet doorheen kunnen komen om het lichaam af te koelen. De onderste laag moet warm zijn en zweet van het lichaam absorberen. Daarom raden wij wollen ondergoed aan, dat isoleert en houdt het lichaam warm. Ook absorbeert merino wol vocht, zodat je warm en droog blijft – zelfs wanneer je zweet. Het wollen ondergoed is biologisch en milieuvriendelijk en is verkrijgbaar in verschillende kleuren voor mannen, vrouwen en kinderen. Bekijk hier de collectie.


Laat alcohol staan

Het kan erg verleidelijk zijn om jezelf op te warmen met een klein glaasje brandy als je het koud hebt. Maar het is eigenlijk geen goed idee om drank als oplossing te gebruiken. Ook al geeft het een warm gevoel in je keel en maag wanneer je het drinkt, alcohol helpt je niet om het warm te krijgen. In tegendeel - volgens de website Livescience.com , alcohol zorgt ervoor dat het lichaamstemperatuur daalt. Dus als je op wilt warmen, laat de alcohol staan en vul je thermoskan met thee, koffie of warme chocolademelk.


Eet genoeg

Als het buiten koud is, heb je een goed excuus om iets meer te eten dan normaal. Wanneer het koud is, verbrandt je lichaam meer calorieën, dus het is belangrijk om wat reserves op te bouwen voordat je het winterse weer trotseert. Je moet je lichaam van meer calorieën voorzien dan het verbrandt. Daardoor houd je je bloedsuiker op peil en zorg je ervoor dat je lichaam genoeg energie heeft om warm te blijven. Daarbij helpt je vetlaag te isoleren, dus het is logisch om wat extra vet voedsel te eten in de koude maanden. Dit houdt niet in dat je ervoor moet zorgen dat je een maatje groter van kleding nodig moet hebben, maar als je erg dun bent kan het lastig zijn om warm te blijven.


Wen aan de kou

Het klinkt misschien wat hard en cynisch dat je simpelweg ‘eraan moet wennen’ maar het is tot op een zekere hoogte mogelijk. Als je vaak blootgesteld wordt aan koud weer, kan je lichaam aangeleerd worden om geen sterke reactie te hebben op koude temperaturen. Dit betekent dat het langer duurt dan normaal voordat je het koud krijgt. Hoe dit komt is niet duidelijk, maar volgens Livescience.com heeft het te maken met hoe het lichaamsvet is samengesteld. Het lichaam bevat zowel wit als bruin vet en het is het bruine vet dat wordt omgezet in warmte. Wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan koude omstandigheden, wordt er meer bruin vet gevormd. Dit is hun verklaring waarom je kunt wennen aan koude temperaturen.