DILLING ondergoed getest op de Kilimanjaro

Bij DILLING zijn wij ervan overtuigd dat ons wollen ondergoed u warm kan houden, ongeacht waar u bent. Daarom hebben we Jan en Mikkel met vier sets lang wollen ondergoed naar Tanzania gestuurd om te testen of dit ondergoed hen warm kan houden op weg naar de top van Kilimanjaro.


Het verhaal van vader en zoon

Met slechts nog twee weken te gaan en de bagage volgepropt met apparatuur en verwachtingen, arriveert nog een laatste pakje per post. Het pakje komt van DILLING en bevat twee sets thermo ondergoed gemaakt van exclusieve merino wol en ook nog twee sets lang ondergoed met korte mouwen, gemaakt van organische merino wol. Binnen enkele dagen pakken we het vliegtuig richting Tanzania om, gekleed in deze ontvangen kleding, de hoogste berg van Afrika te beklimmen de Kilimanjaro, en te testen of het ondergoed ons warm, droog en comfortabel kan houden.

De 5895 meter hoge Kilimanjaro is de hoogste vrijstaande berg ter wereld en is ook een van de ‘Zeven toppen’ ('s werelds hoogste bergen per continent). Een klim naar de top is meer een uitdagende en zware trektocht dan een technisch moeilijke klim. De tocht begint aan de voet van de berg op 1833 meter boven de zeespiegel en op weg naar de top komen we door vijf verschillende klimaatzones. Dit is equivalent aan een tocht van de evenaar naar de zuidpool in zeven dagen! Aangezien het weer snel verandert op deze hoogte, worden onze uitrusting en kleding zwaar op de proef gesteld.
De eerste dag van de tocht begint bij de Machame Gate waar ons een flinke 5 uur durende klim te wachten staat. De temperatuur is rond de 25 graden met een hoge vochtigheidsgraad terwijl we door de jungle klimmen. Om te voorkomen dat we in deze hitte te veel vocht verliezen door transpiratie hebben we besloten de tocht in een gewoon polyester jogging T-shirt te beginnen. Het T-shirt is goed en ademt, maar als we in de schaduw pauzeren, ontdekken we snel dat we koud worden in het vochtige T-shirt. Daarom trekken we het merino wollen hemd met korte mouwen aan dat ons warm houdt, zelfs als dat vochtig of nat is. Het voordeel van wol, in tegenstelling tot gewone katoen of synthetische stoffen, is zijn isoleervermogen in een vochtige toestand.

De komende drie dagen leven we praktisch in deze wollen T-shirts, die perfect blijken te zijn ondanks temperatuurwisselingen tussen de 5 en 20 graden. Als het winderig is, trekken we gewoon een windjack hierover aan – het T-shirt zorgt voor warmtebehoud.
Ondanks een dagtemperatuur van 20 tot 25 graden, zijn de nachten op de berg koud. Heel koud. Al tijdens onze eerste nacht op 3100 meter besluiten we allebei ons thermo ondergoed aan te trekken. Het thermo ondergoed (lange mouwen en pijpen) voelt een beetje zachter aan in kwaliteit dan de normale set gemaakt van organische merino wol. Niet dat de andere set jeukt – we hadden absoluut niet het gevoel van een gebreide wollen trui op onze blote huid! – maar de wolvezels in het thermo ondergoed zijn zo fijn dat je bijna niet merkt dat je het draagt. Het voelt gewoon fantastisch om te dragen. Bovendien past het thermo ondergoed beter, wat het comfort verhoogt als je – zoals wij – de nacht doorbrengt in een slaapzak met een extra binnenzak waarbij de vele lagen snel een bron van irritatie, en dus verloren slaap, kunnen worden!

Naarmate we hoger komen verandert de flora en daalt de temperatuur. Daarom trekken we de organische leggings aan als basislaag onder onze trekkingbroek. Het isoleervermogen is groot en aangezien we tegelijkertijd fysiek actief zijn, moeten we de trekkingbroek soms oprollen om de temperatuur rondom de benen te reguleren. Maar we krijgen nooit het gevoel dat we oververhit raken. De leggings absorberen goed en eventuele transpiratie wordt snel van het lichaam weggevoerd.

Thuis hebben we onze tassen volgepropt met verschillende kledingstukken, waarvan we verwacht hadden ze nodig te zullen hebben. Maar het blijkt al snel dat de organische basislaag in combinatie met een goede trekkingbroek en een shell jacket meer dan genoeg is.
Pas op de 6e dag, als we de top naderen, besluiten we om een dubbele laag ondergoed aan te trekken. De temperatuur aan de top is rond de -12 tot -14 graden en bij wind kan de temperatuur tot -25 graden dalen! Daarom trekken we beide sets aan: het nauwsluitende thermo ondergoed het dichtst bij het lichaam en het meer loszittende organische ondergoed eroverheen. Daaroverheen dragen we onze normale skijacks en skibroek.

Het eerste deel van dit traject is niet zo koud als we hadden verwacht en we beginnen beiden te transpireren. Maar de wol toont zijn gunstige eigenschappen en ondanks de twee natte lagen, voelen we absoluut geen kou! Alleen de voeten van Mikkel worden koud door de lage temperaturen als we de 5500 meter naderen en de wind waait.

Terug op een meer menselijke hoogte anderhalf dag later, beoordelen we de prestaties van de twee sets ondergoed:


Beide sets hebben een uitstekend isoleervermogen en ademen even goed. We hebben het niet koud gehad en ondanks onze fysieke activiteit en transpiratie werd het vocht snel van het lichaam weggevoerd. Als basislaag zijn beide sets briljant, en in combinatie met goede trekkingbroeken en shell jassen was het heel makkelijk om de lichaamstemperatuur snel te reguleren, afhankelijk van de omgeving en mate van fysieke inspanning.

De naden in beide sets zijn goed uitgevoerd en niet merkbaar tijdens het gebruik. De producten voelen robuust aan terwijl de elasticiteit goed is. Vergeleken bij het wat nauwer passende thermo ondergoed lijkt het organische ondergoed wat losser te zitten. De leggings van beide sets hebben een rits – een zeer gewaardeerd detail als men 's nachts bij -7 graden moet plassen.

Ook is er een opening gemaakt voor de duim in de mouw van het thermo ondergoed, om te voorkomen dat de mouw omhoog kruipt in de arm van de jas. Slim bedacht! Zoals eerder vermeld is het comfort tijdens het bewegen in beide sets onberispelijk. Beide producten voelen lekker zacht aan, zij het dat de wolvezels van de organische set iets meer voelbaar zijn.

Zoals gezegd heeft merino wol uitstekende warmte-isolerende en vocht absorberende eigenschappen. Wij hadden al gehoord dat het ondergoed hierdoor minder snel zou gaan ruiken, maar dat het zo goed als geurvrij was na zeven dagen constant gebruik – d.w.z. zeven dagen zonder douche! – heeft ons verrast.


Donatie aan het team


Tot slot willen wij de aandacht vestigen op iets wat ons is opgevallen tijdens onze reis op de Kilimanjaro. Dit betreft de omstandigheden van de honderden dragers die de zware uitrusting van de toeristen, inclusief tenten en apparatuur, gedurende de hele reis van het ene naar het andere kamp dragen. Deze (veelal) jonge mensen zijn ongetwijfeld de hardst werkenden op de berg, en terwijl wij gekleed zijn in hoogtechnologische en ergonomische kledij, dragen zij meestal normale kleding zoals jeans, katoenen T-shirts en versleten Converse schoenen. Kledingstukken zo ver van het ideale als men zou kunnen bedenken. Het is zowel moeilijk als duur om aan een goede uitrusting te komen in Tanzania en de helpers op de berg (dragers, koks en gidsen) zijn daarom afhankelijk van de donaties die toeristen zoals wij hun schenken: zowel wat betreft fooi (een verplicht deel van de beloning) als wat betreft uitrusting. In ons geval besloten we de reis af te sluiten door ons geweldige team een berg wanten, wollen sokken, mutsen, thermo ondergoed en Dickies te geven en bovendien het test ondergoed dat Dilling Underwear ons zo vriendelijk had geschonken.
Als u dus het Dilling logo ziet op weg naar Barafu camp, dan weet u dat die persoon het niet koud zal hebben!

//Jan en Mikkel Hilgart


Veel dank aan Jan en Mikkel voor hun verslag. Hier kunt u de producten zien die zij hadden getest:

Merinos legging met gulp voor heren zwart
Merinos shirt met halflange mouwen voor heren zwart
Lange heren onderbroek van zachte merinowol
Herenshirt van zachte merinowol
Heren legging van merinowol voor sportieve activiteiten
Herenshirt van merinowol voor sportieve activiteiten


10% korting op je eerste bestelling

Wanneer je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief. Tevens krijg je nieuws en inspiratie rechtstreeks in je inbox.

Accepteer marketing cookies om je aan te kunnen melden voor onze nieuwsbrief

Wijzig uw voorkeur

DILLING is een Deens familiebedrijf met een lange traditie in de productie van biologische wolproducten die je heerlijk warm houden. Vandaag de dag maken we biologische kleding van biologische merinowol en katoen voor het hele gezin met onze vierde generatie, onder leiding van Morten Dilling. Ons biologisch ondergoed wordt verkocht tegen voordelige prijzen, omdat je het rechtstreeks bij de fabrikant koopt.

Op onze website vind je zachte, ademende en allergievriendelijke kleding van natuurlijke stoffen, die zonder schadelijke chemicaliën en binnen Europa geproduceerd zijn onder goede arbeidsomstandigheden.

De meeste van onze producten zijn gecertificeerd met het Nordic Swan-ecolabel en worden met milde stoffen geverfd in DILLING's eigen ververij in Denemarken.

Je vindt de producten van DILLING in de volgende landen: dk.dilling.comdilling.dedilling.seuk.dilling.comdilling.fidilling.frno.dilling.com.

Your debug ID: