Katoen onder de vergrootglas

Yes! Uw bestelling van DILLING is eindelijk gearriveerd. Heeft u de kleding besteld omdat we kwaliteit leveren of omdat u schadelijke en chemische stoffen wilt verbannen uit uw dagelijks leven?
 

Unsere Baumwolle unter der Lupe

 Katoen onder de vergrootglas

 

DILLING produceert al 100 jaar katoenen ondergoed, toch is dit niet zo eenvoudig geweest. Sinds de oprichting in 1916 hebben we kleine stapjes gemaakt in de productie van katoenen ondergoed, in de afgelopen 100 jaar hebben we zoveel ervaring opgedaan. Een van de grootste aanpassing die het bedrijf heeft doorgevoerd is het vervangen van conventionele katoen door biologische katoen waar mogelijk. Er zijn dan ook verschillende redenen geweest om dit te doen.

Ten eerste, hebben we de keuze gemaakt om het milieu te sparen, maar niet te vergeten ook onze werknemers. Wanneer conventioneel katoen wordt verbouwd, worden er veel
pesticiden gebruikt om insecten en ongedierte te bestrijden. In feite wordt er in de katoen- industrie gebruik gemaakt van 25% van al het gebruikte insectengif en evenals 10% van al het pesticide wat er wereldwijd gebruikt word, zelfs als de katoenproductie maar slechts 2,5 procent van het gehele landbouwareaal vormt. Er ontstaat een groot probleem voor mens en milieu door het gebruik van deze giftige stoffen. Het grootste probleem ontstaat dan ook wanneer men deze giftige stoffen gebruikt zonder voldoende kennis te hebben over de gevolgen. Een groot deel van de katoenproductie vindt plaats in ontwikkelingslanden en hier worden de pesticiden vaak toegepast met behulp van rugzak spuitmachines zonder veiligheidsuitrusting. Volgens de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) worden tenminste een miljoen mensen per jaar in het ziekenhuis opgenomen met acute pesticide vergiftiging, waarvan 20.000 mensen sterven. We merken dat 99 procent van deze sterfgevallen plaatsvinden in ontwikkelingslanden. Deze getallen zijn nogal angstaanjagend en niet iets waar DILLING aan wil bijdragen. Dit is dan ook de reden waarom onze katoen van de biologische teelt afkomstig is.

Naast het vermijden van deze negatieve gevolgen en het inkopen van biologisch katoen zijn er meer voordelen aan biologisch katoen. Het katoen dat DILLING inkoopt wordt handmatig geplukt. We plukken alleen het “topje” van de katoenplant. Conventionele katoen wordt machinaal met stengel en al geoogst, het eindproduct is dan ook van mindere kwaliteit dan de biologische katoen.

Na alle processen van ontpitten, spinnen en breien wordt het katoen naar Denemarken verstuurd, waar het wordt behandeld in de “L.P. Hansen textielververij” . Dit is de enige Nordic Ecolabel gecertificeerde ververij in Denemarken - hier wordt het katoen behandeld met een eco-vriendelijke enzym. De behandeling wordt ook wel genoemd “Bio Polish”. Door deze methode toe te passen krijg je een zachte katoenen stof, met een goede pasvorm en een anti-pilling effect (het katoen zal niet pluizen). Hierdoor blijft de kwaliteit behouden ook voor langere tijd.