Kleurenlaborant Birthe – mijn werk in een milieuvriendelijke ververij


Kleurenlaborant Birthe Jensen werkt sinds 1983 bij onze eco-gecertificeerde ververij en heeft de ontwikkeling naar een meer en meer milieuvriendelijke productie uit eerste hand ervaren - eigenlijk is het allemaal bij haar begonnen. Ze vertelt ons over haar werk als manager van de ververij en hoe dit verschilt van andere ververijen.


Kleurenlaborant Birthe – mijn werk in een milieuvriendelijke ververij


Wanneer ben je begonnen als kleurenlaborant?

Ik maak formules voor de stoffen die moeten worden gekleurd. Eigenlijk maak ik een recept voor de kleuren, waarbij ik bepaal hoeveel percentages van elke component we moeten toevoegen om de gewenste kleur te krijgen. Het begint allemaal bij onze ontwerper, Anna, die naar me toekomt met een wens voor een nieuwe kleur en dan begin ik. Na al mijn jaren ervaring, heb ik een vrij goed idee van waar ik moet beginnen, dus mijn eerste poging is vaak een gekwalificeerde gok. 90% van onze kleuren bestaat uit dezelfde drie componenten: rood, blauw en geel.

Wanneer ben je begonnen als kleurenlaborant?

Ik begon in 1974 en in 1983 ging ik naar L.P. Hansen textilfarveri AS. Toen ik voor het eerst begon bij L.P. Hansen was het een tijd waarin veel verouderde ververijen in Denemarken en in Europa dichtgingen en we wisten dat we, om te overleven in met bedrijf, een kwaliteit zouden moeten maken zoals niemand anders dat deed. We begonnen aan deze taak in een samenwerking met Novo Nordisk, waar we een enzym wilden creëren dat pluis in katoen voorkomt. Het gerucht verspreidde zich snel en werd gekopieerd door andere ververijen. We wilden ook een enzym ontwikkelen dat jeukende haren op een milieuvriendelijke manier uit de wol kan verwijderen, zodat de wol zacht en comfortabel wordt om te dragen. Ook dit hebben we in samenwerking met Novo Nordisk weten te bereiken, maar deze keer waren wij het die met het recept kwamen.

Wat zette de ontwikkeling naar een milieuvriendelijkere productie in gang?

In 1985 raakte ik allergisch voor sommige chemicaliën die we gebruikten. Dat zette me aan het denken: als ik allergisch zou kunnen worden, zouden anderen dat ook kunnen. Dus al in 1985 begonnen we eraan te werken om een allergievriendelijke ververij te worden.

Hoe zorg je als kleurenlaborant dat de kleurstoffen niets schadelijks bevatten?

Ik gebruik altijd het Nordic Swan Ecolabel als richtlijn. We zijn niet gereguleerd door REACH, omdat we een klein bedrijf zijn, maar ik zorg er altijd voor dat we alleen kopen bij leveranciers die worden gereguleerd door REACH. Ik kijk altijd door de omschrijving van het product en ik heb documentatie nodig van onze leveranciers waaruit blijkt dat de kleurstoffen voldoen aan de criteria van het Nordic Swan Ecolabel.

Wat is er anders aan het werken in een milieuvriendelijke ververij?

Mijn ervaring is dat bij ververijen, waar geen rekening wordt gehouden met het milieu, er niet veel aandacht wordt geschonken aan welke chemicaliën er worden gebruikt. En welke gevolgen dit kan hebben voor het milieu en de mensen die ermee werken. Ik vind het mooi dat ons afvalwater geen vervuiling veroorzaakt. En dat noch ik noch mijn collega's allergieën krijgen door hier te werken.