Lanoline in je wolwasmiddel – een goed of slecht idee?


Wanneer je googelt hoe je het beste voor je wollen kleding kunt zorgen, kom je veel verschillende adviezen tegen. Een advies dat steeds naar voren komt, is dat je een wolwasmiddel moet kiezen waar lanoline in zit – of dat je je wol zelfs een lanoline behandeling moet geven.

Wij zijn het hier niet mee eens wanneer het gaat over wollen ondergoed. Waarom niet? Dat is wat we je graag uitleggen in dit blog.


Lanoline in je wolwasmiddel – een goed of slecht idee?


Wat is lanoline?

In het kort is lanoline overtollig vet, afkomstig van de huid van de schapen, die de wol (en dus de schapen) beschermt tegen de elementen. Lanoline wordt gewonnen uit de geschoren wol van schapen. Het is al eeuwenlang een ingrediënt dat wordt gebruikt in verschillende huidproducten, omdat lanoline een waterafstotend effect heeft dat – naast het beschermen van de schapen tegen de elementen – ook voorkomt dat de huid vocht verliest, waardoor de huid mooi en zacht blijft. Dit leidt ons naar het doel van dit blog, namelijk waarom lanoline niet in je wolwasmiddel zou moeten zitten als je je wollen ondergoed wast.


Een slecht idee – lanoline voor de onderlaag

Wanneer je wollen ondergoed van DILLING ontvangt, bevat dit geen lanoline aangezien de waterafstotende eigenschap van lanoline het moeilijk maakt om de wol te behandelen en te verven. De waterafstotende eigenschap maakt het voor de kleurstof moeilijk de wolvezel binnen te dringen. Lanoline wordt daarom volledig uitgewassen voordat het verfproces begint. Als er weer lanoline wordt toegevoegd door middel van wolwasmiddel, wordt de wol weer waterafstotend, wat het moeilijk voor de wol maakt om zweet te absorberen en vocht van het lichaam af te voeren. Dit zou jammer zijn aangezien wol de geweldige eigenschap heeft om tot wel 33% van zijn eigen gewicht aan vocht te kunnen absorberen zonder nat aan te voelen. Dit is een van de eigenschappen die wol geschikt maakt voor sport en buitenactiviteiten, aangezien de wol je lichaam droog en warm houdt, zelfs tijdens de pauzes. Maar deze eigenschap wordt alleen behouden als je geen lanoline toevoegt. Daarom raden we je aan om wolwasmiddel zonder lanoline te gebruiken voor de onderlaag.


Een goed idee – lanoline voor de buitenlaag

Als je wollen ondergoed niet moet wassen met lanoline, waarom wordt dit dan steeds geadviseerd? We willen graag benadrukken dat lanoline niet altijd een slecht idee is voor je wollen producten. Wolwasmiddel dat lanoline bevat is geweldig voor wollen producten die als buitenlaag gedragen worden. Zo kan het bijvoorbeeld erg fijn zijn om de waterafstotende eigenschap te hebben als je een grote sweater of wollen jas draagt om jezelf te beschermen tegen de elementen.