Sta jij te koukleumen langs de zijlijn?

Veel mensen kennen het gevoel. De kinderen rennen lekker rond op het voetbalveld, terwijl je aan de zijlijn staat te bevriezen. Het kan soms een koude belevenis zijn. Wat is de beste manier om warm te blijven? We hebben een team van voetbalminnende kinderen en hun ouders bezocht om daarover te praten.


Sta jij te koukleumen langs de zijlijn?


Het outdoorvoetbalseizoen is verlengd dankzij de vele kunstgrasvelden, waardoor de meeste teams nu het hele jaar buiten spelen. Hoewel het veld niet langer hard wordt van de nachtvorst, kan het nog steeds koud zijn om het veld rond te rennen - en niet in de laatste plaats om als toeschouwer langs de zijlijn te blijven staan. Het is daarom belangrijk om op de juiste manier gekleed te zijn.

In de stad Viborg in Denemarken hebben vijf voetbalminnende jongens, een coach, vier ouders, een kleine zus - en wij van DILLING - elkaar ontmoet op een voetbalveld. We horen graag hoe ze warm blijven tijdens het koude seizoen. Voor ons is de meest voor de hand liggende keuze om je van top tot teen in wol te hullen, maar dat is blijkbaar niet de meest gebruikelijke.

Wat dragen de spelers?

De kinderen op het voetbalveld dragen een beanie, wanten, een licht jasje, shorts, voetbalsokken en dan een basislaag eronder. De meesten dragen een basislaag van polyester, maar 7-jarige Victor draagt een basislaag van wol. Zijn moeder vertelt ons dat Victor ook altijd thermisch ondergoed van polyester droeg, maar dit is vervangen. “Victor draagt wollen ondergoed, omdat het meer ademend is. Hij wordt niet vochtig en dat is erg fijn is, vooral als hij tijdens het spel wordt vervangen. Dan wordt hij niet koud op de bank.”, legt ze uit.


Sta jij te koukleumen langs de zijlijn?


Wat dragen de toeschouwers?

Langs de zijlijn is het beeld vrijwel hetzelfde. Alleen de moeder van Victor draagt een basislaag van wol. De anderen hebben gehoord over de eigenschappen van wol, maar ze dragen nog steeds polyester kleding voor zowel hun kinderen als zichzelf, als ze actief zijn. Ze denken niet dat wol een standaard product is in de sportwinkel, ook al merken ze dat er de laatste tijd een bredere selectie is. En dit is interessant voor ons bij DILLING, omdat het erop zou kunnen wijzen dat steeds meer mensen zich bewust worden van de eigenschappen van wol. De moeder van Victor heeft een goed verhaal: “Ik woon praktisch in mijn wollen ondergoed als het koud is. Als ik ga rennen, draag ik ook altijd wol. Ik voel me niet gevangen en het is fijn dat het de temperatuur regelt. Tijdens de winter draag ik het als een basislaag, maar tijdens de zomer loop ik gewoon in een wollen t-shirt, als het weer het toelaat.”


Sta jij te koukleumen langs de zijlijn?

Dus de meeste mensen die op het voetbalveld aanwezig zijn, dragen polyester. Niet omdat ze geloven dat het beter is dan wol; het is gewoon wat ze gewend zijn om te kopen en het is het meest voorkomende in de sportwinkels. Maar de moeder van Victor is een fan van wol geworden - en het is onze ervaring dat wanneer je eenmaal bent begonnen met het dragen van wol, je nog zelden synthetische kleding draagt.


Merinowol versus polyester

Polyester (textiel gemaakt van plastic) is nog steeds het meest gebruikte materiaal voor sportkleding. We vinden dit jammer, omdat merinowol een aantal geweldige eigenschappen heeft waarmee polyester niet kan concurreren.

Wist je dat…

- Wol de lichaamstemperatuur regelt?

Merinowol kan zowel je kind als jezelf warm houden als het koud is en je afkoelen als het warm is. Polyester kan je ook zeker warm houden, maar als je daarna tijdens een pauze stilstaat, koel je snel af. Als het warm is, kan polyester je het gevoel van beknelling geven, omdat de vezel niet het ademende vermogen van wol heeft.

- Wol vocht absorbeert?

Merinowol kan tot 33% van zijn eigen gewicht in vocht opnemen zonder nat te voelen. Dit is een enorm voordeel met verschillende intensiteitsniveaus, omdat je tijdens de pauzes niet nat wordt en dus niet koud. Mocht de wol nat worden, isoleert hij en houdt hij je warm. Polyester doet dat niet. Polyester kan vrij veel vocht van het lichaam afvoeren, maar als het weefsel nat wordt, wordt het koud om te dragen.