Te weinig focus op de kwaliteit van het leven

Voor DILLING is het een voor de hand liggende keuze om werkzaamheden omtrent astma en allergieën te steunen, omdat we er al meer dan 20 jaar aan werken om onze kleding vrij van chemicaliën te maken, om de gevoelige huid te beschermen. Daarom betekent het veel voor ons om organisaties te steunen die voor deze kwestie werken, zoals het Huidfonds. Vooral als we van arts en professor Howraman Meteran horen dat dergelijke ondersteuning een verschil kan maken. In dit artikel verwijst hij naar Denemarken en het werk van de Deense organisatie Astma-Allergieën Denemarken.


Interview met Howraman Meteran


Te weinig focus op de kwaliteit van het leven


Er is nooit genoeg geld om te vechten tegen en onderzoek te doen naar veel voorkomende Deense ziekten. En niemand beweert graag dat hun ziekte belangrijker is dan anderen. Maar het is moeilijk te ontkennen dat sommige patiëntengroepen meer aandacht en middelen krijgen dan anderen.

- Soms wou ik, voor mezelf, dat astma en allergieën net zo ‘populair’ waren als kanker en wat meer kaders hadden. Het is gewoon gemakkelijker om zich te verhouden tot de kwestie van leven en dood, zoals bij kanker het geval is. Hoewel er ongeveer een miljoen Deense mensen zijn met een vorm van zeer ernstige allergie, wordt kanker of diabetes type 2 nog steeds serieuzer genomen dan astma en allergie, zegt arts en professor aan de longafdeling van het Herlev and Gentofte Hospital in Denemarken, Howraman Meteran.

Hij onderstreept dat geen enkele patiëntengroep belangrijker is dan andere. Het feit is alleen dat de behandeling van astma en allergieën deze jaren een moeilijke tijd heeft. Je kunt je niet langer specialiseren in allergologie (de theorie / leer van overgevoeligheidsziekten), we hebben niet genoeg onderzoeken en uiteindelijk lijden astma- en allergiepatiënten die vaak lang moeten wachten op behandelingen.

- Er is gewoon te weinig aandacht voor dit gebied. Eén ding is de behandeling. Iets anders en minstens zo belangrijk is de aandacht voor het gebrek aan de kwaliteit van het leven. Astma en allergieën komen bij alle leeftijden voor en velen leven hier de rest van hun leven mee. Ze kunnen niet worden geopereerd om een beter leven te kunnen leiden en verder te gaan, zegt Howraman Meteran.

Volgens Howraman Meteran ‘Astma-Allergieën Denemarken’ hebben ze de verantwoordelijkheid van het volksgezondheidssysteem realistisch overgenomen als het gaat om het informeren, onderzoeken en helpen van haar leden.

- Ze nemen een grote taak op zich in het delen van hun kennis aan de patiënten die nu en hier advies nodig hebben en niet 9-12 maanden kunnen wachten op het krijgen van een afspraak bij een gespecialiseerde arts of afdeling.

DAAROM TELT ELKE CENT VOOR ASTMA-ALLERGIEËN DENEMARKEN EN VERGELIJKBARE ORGANISATIES ZOALS HET HUIDFONDS.

- Meer aandacht voor de behandeling van astma en allergie kan uiteindelijk betekenen dat er meer prestige is om iets aan de ziekten te doen en de interesse voor artsen en verpleegkundigen om zich in het gebied te specialiseren te vergroten. Alles in het voordeel van de vele mensen die elke dag worstelen met allergie en astma, zegt Howraman Meteran.