Tina Lykkegaard - hoe je het beste voor je huid kunt zorgen


Onze huid is ons grootste orgaan en daarom is het extra belangrijk dat we er goed voor zorgen. We hebben de Deense Tina Lykkegaard, een holistisch huidtherapeut met vele jaren ervaring, gevraagd wat er met de huid gebeurt als we het verwaarlozen; haar beste advies om er goed voor te zorgen; en hoe we hiermee aan de slag gaan.


Tina Lykkegaard - hoe je het beste voor je huid kunt zorgen


Waarom is het belangrijk dat we goed voor onze huid zorgen?

Niet veel mensen denken erover na, maar onze huid is eigenlijk ons grootste orgaan. De huid absorbeert alles. Wat we er op smeren, maar ook waar we het in kleden. Binnen de korte tijd laat de huid zien als we niet goed voor onszelf zorgen, als het gaat om eetgewoonten en levensstijl of als we het blootstellen aan minerale oliën, die een laag van hars vormen op de huid. Minerale oliën worden vaak aangetroffen in lotions, lippenbalsems en zalven (ook voor kinderen), die gemakkelijk een onzuivere huid kunnen veroorzaken of het moeilijker maken voor een droge huid of om uitslag te herstellen, omdat minerale oliën niet door de huid kunnen worden opgenomen om het te hydrateren.

Wat gebeurt er met het lichaam, wanneer we het blootstellen aan chemicaliën?

Het is bewezen dat schadelijke chemicaliën, bijvoorbeeld die giftig zijn voor reproductie, worden opgenomen door het lichaam. Deze vergen onnodig kracht van het lichaam, dat toch al veel aan de gang is. Het lichaam moet zichzelf namelijk voortdurend ontdoen van afvalmateriaal en giftige stoffen afkomstig uit het voedsel dat we eten (niet-biologisch), vervuiling door de lucht, schadelijke chemicaliën in kleding en ook het speelgoed van de kleintjes. Dus door ons lichaam bloot te stellen aan schadelijke chemicaliën via onze huidverzorgingsproducten, geven we het lichaam nog een extra taak om mee om te gaan. Als het lichaam overwerkt is, kan het bijvoorbeeld hoofdpijn, slechte spijsvertering, onzuivere huid en een gebrek aan energie opleveren.

Welke chemicaliën moeten we vermijden?

Ik vermijd bijvoorbeeld minerale oliën, synthetische parfums, parabenen (enkele zijn goedgekeurd), MI, synthetische kleur, triclosan, urea en aluminium. Wat een lijst, maar gelukkig zijn deze niet aanwezig in biologische producten. De beste biologische producten omschrijven welk percentage van het product organisch of natuurlijk is. Hier is het belangrijk om u ervan bewust te zijn dat je een product biologisch mag noemen, als het product ongeveer 10-15% organisch materiaal bevat. Ik probeer producten te vinden, waarbij het percentage 70-99% natuurlijk en bij voorkeur biologisch is.

Wat is je beste advies voor ons, wie beter voor zijn of haar huid zou willen zorgen - maar het misschien een beetje overweldigend vindt om al onze gewoonten te veranderen?

Begin langzaam. Denk niet dat je alles tegelijk moet doen. Mijn ervaring is dat mijn klanten een betere spijsvertering ervaren door "simpelweg" één smoothie per dag te drinken. Vaker wel dan niet is het een kwestie van wat groenten binnenbrengen. Niet alleen ijsbergsla (want dat is eigenlijk water), maar kool, grove groenten en groene sla zoals spinazie en rucola. Ook knoflook, gember en citroen zijn een geweldige aanvulling, en het goede is dat veel van de ingrediënten kunnen worden "verborgen" in een goede smoothie en je spijsvertering zal je er dankbaar voor zijn. Je krijgt veel gezond vet binnen van avocado, koudgeperste olijfolie, kokosolie, hennepzaden, noten en zaden. En vergeet niet om water te drinken! Het is zo eenvoudig, maar geeft zoveel. Het lichaam heeft water nodig om te kunnen uitspoelen (en frisdrank, limonade, koffie, energiedrankjes enz. tellen niet mee). Bij voorkeur 1½ - 2 liter per dag – voeg eens wat komkommer, citroen of gember toe om het water een lekker smaakje te geven en het lichaam gemakkelijker te laten absorberen. Last but not least, denk eraan om te ontspannen. We zijn vandaag de dag zo druk en rennen van het ene naar het andere. Neem een pauze. Geniet van de natuur en adem helemaal in tot in de maag, want dit geeft het lichaam een gevoel van rust. Stress is een grote zondaar als het gaat om een gezonde huid.