We gebruiken duurzame zakken bij het verzenden van je bestelling


Bij DILLING streven we naar duurzaamheid bij elke beslissing die we nemen, of deze nu groot of klein is, en dit is de reden waarom we ervoor hebben gekozen om de bestellingen in composteerbare en duurzame zakken te verzenden.


We gebruiken duurzame zakken bij het verzenden van je bestelling

De maïszak

De zak is gemaakt van biobased plastic type PLA, wat de meest voorkomende composteerbare bioplastic type is. De basis van het bioplastic is maïs - een pesticiden-vrije, GMO-vrije, oneetbare maïs met een hoog zetmeelgehalte. De lijm die de zak sluit, de verf en de op de zak bedrukte tekst, zijn ook milieuvriendelijk, hoewel de lijm en verf niet 100% bioplastic zijn. Daarom zijn de zakken 99% milieuvriendelijk.

Wat zijn composteerbare zakken?

Als gewone consument kan het moeilijk zijn om te begrijpen welke kunststoffen wel en niet composteerbaar zijn. Dit komt vooral omdat ecolabels vaak gemakkelijk worden gebruikt zonder daadwerkelijk te willen bedoelen dat de producten in en door de natuur kunnen worden afgebroken, zonder dat er schadelijke chemicaliën in de bodem worden opgenomen. Dit betekent dat, hoewel er afbreekbaar, biologisch afbreekbaar, oxo-degradeerbaar of biobased op het product staat, dit niet betekent dat je er zeker van kunt zijn dat het echt composteerbaar is en zich in de natuurlijke kringloop kan voegen.

Dat de zakken composteerbaar zijn, betekent dat ze samen met bijv. voedselafval worden gecomposteerd bij recyclecentra en terug kunnen komen als natuurlijke compost - zonder schadelijke chemicaliën of iets anders wat niet thuishoort in de natuur.

Maar maak je geen zorgen, we zullen je een aantal eenvoudig herkenbare certificeringen en illustraties laten zien waar je op kunt letten om er zeker van te zijn dat wat je koopt geen ongewenste chemicaliën in de grond achterlaat.


We gebruiken duurzame zakken bij het verzenden van je bestelling
We gebruiken duurzame zakken bij het verzenden van je bestelling
We gebruiken duurzame zakken bij het verzenden van je bestelling

 

 
We gebruiken duurzame zakken bij het verzenden van je bestelling
 


Om er zeker van te zijn dat het bioplastic dat je koopt daadwerkelijk composteerbaar is, moet het product goedgekeurd zijn en voldoen aan de volgende standaarden: EN 13432/EN 14995, ISO 18606/ISO 17088, of ASTM 6400/ASTM 6868. Om er zeker van te zijn dat de verpakking voldoet aan één van de standaarden, moet je het op hun website opzoeken of het vragen aan het bedrijf achter het label.

Als je een van de onderstaande afbeeldingen op een product ziet, kun je er zeker van zijn dat het composteerbaar is.

De eerste drie certificeringen worden gegeven door het Belgische keuringsorganisme TÜV. En de laatste certificering, in het blauw, wordt gegeven door DIN CERTCO. Deze twee organisaties (TÜV en DIN CERTCO) zijn de organisaties die gaan over de labels en certificeringen die gebaseerd zijn op de eerdergenoemde standaarden.

Als een product o.a. een van deze illustraties bevat, betekent dit dat het kan worden afgebroken in CO2, water en biomassa. Het betekent ook dat 90% van het product, samen met ander biologisch afbreekbaar afval, in 180 dagen zal worden afgebroken in stukjes kleiner dan 2x2 millimeter. Dit is waarom je moet zoeken naar het OK compostlogo, OK compost HOME logo of Kiemplantlogo en niet alleen ecolabels en concepten.

Wat moet je na gebruik met de zak doen?

Je kunt de zak direct in de prullenbak doen - zo gemakkelijk is het. Wanneer je de zak in de vuilnisbak gooit, gaat deze in de afvalverbrandingsoven van het recyclingcentrum. Dit betekent dat het niets negatiefs of positiefs in het milieu zal achterlaten. Het kan niet bij het plastic afval worden gestopt, omdat het geen gewoon plastic is.

Onze zakken zijn ontworpen om naast ander afval ontbonden te kunnen worden, zoals voedselafval, en komen terug in de natuur als compost wat uiteindelijk in onze tuinen of op velden terechtkomt. Helaas is industriële compostering, biovergassing of hergebruik van goederen nog niet erg gangbaar in recyclingcentra, daarom is het niet mogelijk de zak zo te ontbinden dat het op een positieve manier bij draagt aan het milieu - daarom moeten we voor nu genoegen nemen met neutraal.

Bron: https://www.maistic.com/
Bron: https://www.european-bioplastics.org/