8000 chemische stoffen in je ondergoed?

Het is niet voor niets dat de textielindustrie bekend staat als de meest vervuilende industrie ter wereld op de olie-industrie na. Op deze site zullen we inzoomen op de absurde feiten over deze industrie. Tegelijkertijd zullen we ook vertellen waarom wij geloven dat onze biologische katoenen producten een geweldig alternatief zijn - voor zowel het milieu en de werknemers in de productieketen als voor jou.


8000 chemische stoffen in je ondergoed?


Vind je dit niet absurd klinken?

Als we kijken naar de cijfers, is het een akelige branche waar we in werken.

•    De katoenindustrie is verantwoordelijk voor 25% van het gezamenlijke gebruik van insecticiden en is ook verantwoordelijk voor 10% van het gebruik van pesticiden.  Dit ondanks het feit dat de katoenproductie slechts 2,5% van het collectieve landbouwgebied vormt. 
   
•    Bovendien worden er zo’n 8000 chemicaliën in de textielindustrie gebruikt. 8000! !   Geen wonder dat de behandeling en het verven van textiel, volgens de World Bank, leidt tot 17-20% van de industriële watervervuiling.

Wij vinden het wel absurd klinken. Dat is de reden waarom we bij DILLING bijna uitsluitend biologische katoenen producten aanbieden. Het is diezelfde reden waarom we ervoor gekozen hebben om onze milieuvriendelijke ververij in Denemarken, wat soms ook wel "Villy's dure hobby" genoemd wordt, te behouden. Het is namelijk de voormalige CEO, Villy Bertelsen, die erop aangedrongen heeft om de ververij draaiende te houden.

Bij DILLING worden er geen compromissen gesloten. Er mogen nooit 8000 chemische stoffen gebruikt worden om iets te maken dat direct op de huid wordt gedragen, dat is namelijk niet nodig. Wij gebruiken alleen de kleuren en chemische stoffen die door het Nordic Ecolabel zijn goedgekeurd. Deze zijn voor zowel het milieu als voor jou niet schadelijk.


8000 chemische stoffen in je ondergoed?

Hier zie je de rivier Bandi in India. De vele kleuren worden veroorzaakt door vervuiling van het verven van de textiel huizen zoals u achter in ziet.


Villy’s dure hobby   

De ververij wordt aangeduid als Villy’s dure hobby, omdat het jaarlijks rode cijfers onder de streep heeft. Het zijn dus niet de financiën, maar de passie voor een schone en milieuvriendelijke productie die de ververij gaande houdt. Met onze eigen ververij in Denemarken hebben we een unieke kans om te bepalen welke kleurstoffen en chemicaliën in aanraking komen met onze producten. Dit maakt een groot verschil voor het milieu, maar ook voor de werknemers in de productie en voor jou, die het straks dicht op de huid draagt. Dit is waar Villy voor heeft gevochten en dit is waar DILLING op blijft voortbouwen.


Kan biologisch katoen levens redden?

Volgens de WHO belanden minstens een miljoen mensen per jaar in het ziekenhuis met acute pesticiden-vergiftiging, waarvan 20.000 mensen sterven. Een van de grote boosdoeners is de conventionele katoenindustrie. In de ontwikkelingslanden, waar een groot deel van het katoen wordt geteeld, worden pesticiden op de gewassen gespoten met behulp van een insectenspray en dit gebeurd zonder veiligheidsuitrusting.

We hoeven echter niet naar verre landen te kijken om voorbeelden te zien van wat een vuile textielindustrie kan doen met de werknemers. Onze verfmanager, Birthe, heeft het op haar eigen lichaam geprobeerd. In de video hieronder kun je horen over de ervaring met allergieën van Birthe en hoe dit heeft geleid tot een schoner productieproces.


Wat levert het mij op?

Wij hebben verteld waarom DILLING’s biologisch katoenen ondergoed een goede keuze is voor het milieu en voor de mensen die werkzaam zijn in de productie. Maar wat voor voordelen heeft het voor jou?

Simpel, je krijgt een buitengewoon schoon en huidvriendelijk product. Je hoeft je geen zorgen te maken wanneer jouw baby op zijn mouw sabbelt. Het is ook niet nodig om het product te wassen voor gebruik, omdat er geen schadelijke chemische resten zijn die je uit de kleren moet wassen.

Dit betekent dat DILLING’s BIO katoen een goede keuze is, zelfs als je een gevoelige huid hebt. Dit wordt regelmatig bevestigd, omdat we zo nu en dan verhalen van klanten krijgen, zoals bijvoorbeeld die van Ann-Lise en Dorte. Wij zijn erg blij wanneer dit gebeurt en we horen dat onze producten een verschil maken in hun dagelijks leven. Het laat ons zien dat we op de goede weg zijn.


Dorthe’s verhaal:
Hi DILLING. Helaas heb ik een ernstige allergie voor quaternium 15 ontwikkeld, wat een formaldehyde releaser is die wordt gebruikt in kleding. Ik ben wanhopig op zoek naar slips, zonder al deze dingen. Kun je dat voor elkaar krijgen?

Dit kunnen wij zeker.

Hi DILLING. Ik kreeg ondergoed van u om te zien of ik ze kon tolereren. En het is geweldig - zacht, goede pasvorm, geen huiduitslag en super service.
Bedankt voor jullie hulp. Groeten, Dorte
Ann-Lise’s verhaal:
Vroeger heft Ann-Lise problemen gehad met haar ondergoed. Ze kreeg er vaak veel kleine wondjes, roodheid, jeuk en irritatie van. Het is nu bijna een jaar geleden dat ze DILLING’s BIO katoen probeerde en zij heeft in een positieve reactie aan ons laten weten dat:

Sinds afgelopen lente ben ik begonnen met het dragen van ondergoed van DILLING, sinds dien heb ik geen enkele allergische reactie meer gehad. Met het ondergoed van DILLING kan ik zweten maar zonder de gevolgen van een allergische reactie of een irriterende huid vooral rond mijn dijen en kruis. Voorheen was dit een grote uitdaging voor mij.