Onze naaiatelier

De kracht van het hebben van een eigen naaiatelier

Sinds 1998 worden onze producten genaaid in ons naaiatelier, Avadan. Centraal gelegen in Marijampolés, Litouwen, ligt ons naaiatelier met 270 bekwame naaisters en medewerkers. Tot op de dag van vandaag wordt hier het grootste deel van onze kleding genaaid.

We hebben dagelijks contact met het naaiatelier en werken nauw samen met onze collega's in Litouwen. Ook bezoeken we het atelier meerdere keren per jaar. Het werk in de fabriek staat onder toezicht van Vita(fabrieksdirecteur) en Skirma (hoofd van de productie). Vita viert dit jaar haar 30-jarig jubileum en Skirma staat al bijna 27 jaar in de fabriek. Diepe, decennialange relaties zoals deze zijn van grote en onschatbare waarde voor ons. Ontmoet zowel de vrouwen als onze naaisters, Erika, uit Avadan hier.

Arbeidsomstandigheden

De naaisters werken 40 uur per week – een vijfdaagse werkweek, acht uur per dag. Vroeger werkten ze in twee ploegen, wat betekende dat ze om de week laat thuiskwamen, omdat het werk in de tweede ploeg om 22.00 uur eindigde. In 2007 werd dat echter veranderd en gingen de naaisters in één shift werken, zodat ze hun avonden vrij konden hebben om door te brengen met familie of andere recreatieve activiteiten te ondernemen. De verandering betekende investeringen in meer apparatuur en een uitbreiding van het pand. Maar de investering was het zeker waard, omdat het betekende dat onze collega's in Litouwen een betere balans tussen werk en privé konden hebben.

De fabriek is uitgerust met enkele van de beste machines die beschikbaar zijn in de kledingproductie. Elk werkstation is uitgerust met gedetailleerde instructies - naast de naaimachines - en uitleg over hoe een product te naaien volgens de instructie van het model. Dit werk wordt uitgevoerd door de ploegarbeiders, naaitechnologen en instructeurs. Het is een concrete en exacte uitleg over elke naaioperatie.

De naaimachines worden regelmatig onderhouden door zeer bekwame monteurs. We hebben een breed scala aan producten voor kinderen en volwassenen. Om ervoor te zorgen dat elke machine correct is ingesteld, voor het specifieke product, behandelen en controleren onze ervaren monteurs deze belangrijke instellingen. Maak kennis met een van onze gewaardeerde monteurs, maak kennis met Albinas die al 26 jaar in ons naaiatelier werkt.

We installeerden ook een "air pull-systeem" aangepast aan elke naaimachine. Het stof dat ontstaat tijdens het naaiproces wordt naar speciale containers getrokken. Zo is de werkomgeving in de fabriek veel schoner en gezonder.

Zowel goede arbeidsomstandigheden als beloningen zijn belangrijke factoren om geschoolde werknemers te behouden, iets waar we veel waarde aan hechten. We werken met twee betalingssystemen: een vast salaris en een salaris volgens de outputtarieven. Onze medewerkers blijven lang bij ons en een eerlijke vergoeding is een factor die hieraan bijdraagt.

Dagelijkse operaties

We brengen onze medewerkers in de fabriek van en naar het werk in twee bussen, zodat zij zich geen zorgen hoeven te maken over hun eigen vervoer. We beschikken over twee moderne kantines waar de medewerkers in de pauzes kunnen eten en ontspannen met de collega's onder het genot van een kopje koffie.

De werknemers werken niet tijdens de feestdagen, maar hebben in plaats daarvan vrije tijd om met hun dierbaren door te brengen. Ook krijgen ze aan het eind van het jaar kleine cadeautjes als blijk van onze waardering.

Kwaliteitsborging is een groot deel van de dagelijkse gang van zaken bij Avadan. De naaisters maken producten van de allerbeste kwaliteit. Voordat de producten de fabriek verlaten, ondergaan ze een kwaliteitsborging en inspectie om ervoor te zorgen dat onze hoge kwaliteitsnormen worden nageleefd.

Genaaide producten gaan naar de eenheid van controle-verpakking, elk product wordt grondig geïnspecteerd en de overtollige draden die achterblijven na het naaien worden weggesneden. De producten die aan de kwaliteitseisen voldoen, worden geclassificeerd als die van soort 1 en defecte producten - van soort 2 of 3. Zodra de kwaliteitscontroles zijn uitgevoerd, worden de producten netjes verpakt volgens model, kleur en maat en verzonden naar ons magazijn in Denemarken.

--

In 2022 zijn we gestart met een onafhankelijke externe BSCI Social Audit van Avadan, waar we de hoogste ranking behaalden. Onze naaifabriek voldoet aan de amfori BSCI-gedragscode, die bestaat uit 13 principes en waarden gebaseerd op internationale verdragen en de VN-principes voor zaken en mensenrechten. De ranking gaat van A tot E, waarbij A de hoogste rating is die je kunt behalen.

Het resultaat van de driedaagse audit van Avadan was een A.

Voor toegang tot het rapport, klik hier.

Productie in Oekraïne

In 2022 zijn we begonnen met de productie in Oekraïne.

Door een toegenomen vraag hebben we onze productiecapaciteit moeten uitbreiden. Het is altijd onze wens geweest om de productiecapaciteit in Europa te houden vanwege de nabijheid van onze eigen faciliteiten in Litouwen, wat een lagere CO2-uitstoot betekent.

Oekraïne stond al geruime tijd op onze radar, zelfs voor de oorlog, omdat het erkende naaifabrikanten zijn die bekend staan om hun uitstekende vaardigheden in het werken met textiel en hun hoge kwaliteit van hun werk.

Toen Rusland begin dit jaar Oekraïne binnenviel, besloten wij onze samenwerking met de naaifabriek in Lubava in Wit-Rusland stop te zetten. Dit besluit verhoogde de druk om nieuwe capaciteit op te bouwen.

We zijn dankbaar voor de nieuw gestarte samenwerking met een bekwame Oekraïense naaifabrikant. Tegelijkertijd tonen we graag onze steun aan Oekraïne door lokale banen te creëren in een tijd dat ze in oorlog zijn.

Lesya

De Lesya-fabriek is gevestigd in de stad Novohrad-Volynskyi in het noordwesten van Oekraïne. Lesya is een moderne naai- en productiefaciliteit met geavanceerde apparatuur, waar geschoolde werknemers met uitgebreide naaikennis in dienst zijn.

De productkwaliteit bij Lesya is vereist om aan onze hoge normen te voldoen, net als onze eigen Litouwse naaifaciliteit, Avadan. Als erkend onderaannemer van andere textielfabrikanten heeft Lesya de kwaliteitscontrolesystemen grondig getest, wat ook blijkt uit de producten die we ontvangen.

Momenteel hebben we 30 naaisters die naaien voor DILLING. Het doel voor 2023 is om het aantal naaisters te verhogen naar 50 en 12.000 kledingstukken per week te produceren.

De verloning bij Lesya wordt uitgevoerd conform de Europese Arbeidsnormen. Lesya-werknemers ontvangen ook sociale pakketten, waaronder verzekeringen, preferentiële voeding en vervoer van en naar het werk.

--

Net als Avadan behaalde Lesya bij de laatste audit in 2021 de hoogst mogelijke score: een indrukwekkende A. Dit vormt je garantie dat Lesya voldoet aan de amfori BSCI-gedragscode, die bestaat uit 13 principes en waarden die zijn gebaseerd op internationale verdragen en de VN-principes voor bedrijven en mensenrechten.

In 2023 zou Lesya een nieuwe onafhankelijke BSCI-audit moeten ondergaan om de huidige classificatie te vernieuwen, maar vanwege de oorlog is het niet mogelijk om audits uit te voeren bij bedrijven in Oekraïne, omdat een externe organisatie dit fysiek op locatie moet doen. We staan in nauw contact met Lesya, en we verwachten en hebben er alle vertrouwen in dat het bedrijf zijn hoge normen en principes in stand houdt en werknemers in de huidige omstandigheden in Oekraïne de best mogelijke arbeidsvoorwaarden blijft bieden. Zodra de omstandigheden het toelaten, zet Lesya het proces in gang om een nieuwe audit te ondergaan.

Klik hier om naar het laatste rapport te gaan.

Productie in Wit-Rusland

Per 2 maart 2022 heeft DILLING de samenwerkingsovereenkomst met het Wit-Russische naaiatelier Lubawa, die onze productie al jaren ondersteunt, beëindigt.

Dit is een direct gevolg van de Russische invasie van Oekraïne en de steun die Wit-Rusland in dezelfde context geeft. We willen benadrukken dat we diep zijn getroffen en zijn ontzet door de verschrikkingen die Rusland en Wit-Rusland een onschuldig land en zijn volk aandoen.

Tegelijkertijd zijn we niet blind voor de impact die dit besluit zal hebben op de 60 zeer competente en onschuldige vrouwen en hun families in Wit-Rusland.

Tijdens het opzegtermijn is DILLING van plan om onze contractuele verplichtingen jegens Lubawa na te komen.

--

In februari 2022, voordat Rusland Oekraïne binnenviel en de daaropvolgende beëindiging van ons partnerschap met Lubawa, hebben wij een onafhankelijke BSCI Social audit (controle) van het naaiatelier door een derde partij laten uitvoeren. Lubawa werd hier getoetst aan de amfori BSCI-gedragscode, die bestaat uit 13 principes en waarden die gebaseerd zijn op internationale verdragen en de VN-principes voor het bedrijfsleven en mensenrechten. De rangschikking loopt van A tot E, waarbij A de hoogste waardering is die een bedrijf kan krijgen.

Het resultaat van de 3-daagse audit (controle) van Lubawa is beoordeeld met een A.

Voor toegang tot het verslag, klik hier.

Waarom we productie in Wit-Rusland hebben gehad

Verreweg het grootste deel van onze productie vindt plaats in Denemarken en Litouwen. Alleen heeft onze naaifabriek in Litouwen moeite om de toegenomen vraag bij te houden. Om aan deze vraag te voldoen, hebben we geprobeerd meer naaisters in te huren voor de Litouwse fabriek. Helaas hebben we in Litouwen problemen gehad met het werven van nieuwe medewerkers, omdat zoveel van de jongere generaties voor werk en onderwijs naar westerse landen emigreren. Daarom moesten we op zoek naar geschoolde arbeidskrachten in de buurlanden. In 2017 zijn we een samenwerking aangegaan met Lubawa, een naaifabriek in Wit-Rusland. Dit is de eerste keer dat we buiten de Europese Unie zijn verhuisd.

Het besluit is gedeeltelijk genomen op basis van het subsidiariteitsbeginsel. De naaifabriek, Lubawa, ligt geografisch dicht bij Avadan. Dat betekent minder verkeer en daardoor kunnen we onze CO2-uitstoot beperken. Het subsidiariteitsbeginsel is ook van toepassing op de uitwisseling van ervaring en kennis die tussen beide locaties heeft plaatsgevonden. Bij Avadan hebben we meer dan 30 jaar naai-ervaring en kwaliteitsborging van de producten. Decennialange ervaring die we hebben gedeeld met de werknemers van Lubawa door middel van training en mentoring. Door deze kennisuitwisseling hebben we een geweldige synergie kunnen creëren tussen onze naaifabriek in Litouwen en de productie in Lubawa.

Bij Lubawa naaien zo'n 60 vrouwen voor ons. De vrouwen van Lubawa werken maximaal 40 uur per week.

Toen we in 2017 onze samenwerking met Lubawa begonnen, was het politieke klimaat tussen de EU en Wit-Rusland heel anders dan nu. We hebben de situatie en omstandigheden in de naaifabriek altijd nauwlettend gevolgd. Het is belangrijk voor ons om te onderstrepen dat onze primaire focus altijd op mensen heeft gelegen in plaats van systemen. Met andere woorden, we zijn geen samenwerking aangegaan met Lubawa in Wit-Rusland vanwege het nationale bestuur, maar vanwege de zeer capabele Wit-Russische mannen en vrouwen die daar wonen. Bovendien hebben we een bijdrage kunnen leveren met banen in een land dat erg wordt geteisterd door sociale en economische ongelijkheid. Een ding is de administratie van het land, maar een ander ding is - vanuit ons oogpunt - de vrouwen die voor ons werken, en we zijn absoluut tevreden met hen en hun werk.

Sokken geproduceerd in Turkije en China

Wij kunnen zelf geen sokken produceren in onze naaifabriek in Litouwen, daarom zijn we op zoek gegaan naar een leverancier die voldoet aan onze eisen op het gebied van duurzaamheid en kwaliteit. Onze sokken werden voorheen geproduceerd in China, maar in 2021 hebben we besloten om van leverancier te veranderen en de productie gebeurt nu uitsluitend in Turkije. De productie in Turkije is nog vrij nieuw, dus een klein deel van ons assortiment sokken op de webshop zal nog voortkomen uit de productie in China. Onze sokken zijn altijd - en zijn nog steeds - GOTS-gecertificeerd. Dit is jouw garantie dat er tijdens de productie geen schadelijke chemicaliën zijn gebruikt en dat de door de 'International Labour Organization' gestelde arbeidsvoorwaarden worden nageleefd.

10% korting op je eerste bestelling

Wanneer je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief. Tevens krijg je nieuws en inspiratie rechtstreeks in je inbox.

Accepteer marketing cookies om je aan te kunnen melden voor onze nieuwsbrief

Wijzig uw voorkeur

DILLING is een Deens familiebedrijf met een lange traditie in de productie van biologische wolproducten die je heerlijk warm houden. Vandaag de dag maken we biologische kleding van biologische merinowol en katoen voor het hele gezin met onze vierde generatie, onder leiding van Morten Dilling. Ons biologisch ondergoed wordt verkocht tegen voordelige prijzen, omdat je het rechtstreeks bij de fabrikant koopt.

Op onze website vind je zachte, ademende en allergievriendelijke kleding van natuurlijke stoffen, die zonder schadelijke chemicaliën en binnen Europa geproduceerd zijn onder goede arbeidsomstandigheden.

De meeste van onze producten zijn gecertificeerd met het Nordic Swan-ecolabel en worden met milde stoffen geverfd in DILLING's eigen ververij in Denemarken.

Je vindt de producten van DILLING in de volgende landen: dk.dilling.comdilling.dedilling.seuk.dilling.comdilling.fidilling.frno.dilling.com.