BiologischWat is biologische kleding?

Om een kledingstuk biologisch te noemen, moet het gemaakt zijn van biologische natuurlijke materialen, zoals wol of katoen. Voor biologische landbouw is er een lijst met eisen waaraan voldaan moet worden, precies zoals bij het verbouwen van biologisch voedsel. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om pesticiden te gebruiken in de teelt van katoen en bij de productie van wol is er aandacht voor het welzijn van de schapen.


Voor het verdere verloop van de productie...zijn er geen eisen. Om textiel biologisch te mogen noemen hoef je alleen maar biologisch garen te kopen. De meeste fabrikanten kunnen dit waarmaken als zij bereid zijn om iets meer voor het garen te betalen.

Onze aanpak m.b.t. biologische kleding
Biologische garen is een goede start en een stap in een meer duurzame richting. Wij zijn echter van mening dat de volgende stappen in het proces net zo belangrijk zijn. Bij DILLING geven we vooral veel om het behandelings- en verfproces. Dit is waar de kleding vaak in contact komt met chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor het milieu, de werknemers en voor jou, als degene die het draagt. Onze biologische kleding wordt daarom geproduceerd volgens de eisen van het Nordic Swan Ecolabel.

Met betrekking tot wol betekent dit dat onze biologische wol niet dezelfde chloorbehandeling ‘Superwash’ ondergaat als andere wolproducten op de markt. Superwash wordt gebruikt om de waseigenschappen van de wol te verbeteren en ervoor te zorgen dat de wol niet krimpt. Helaas zorgt deze behandeling ervoor dat er chloor (AOX) in het afvalwater terechtkomt, wat een negatief effect heeft op het milieu. Je kunt hier meer over lezen in ons blog Behandelde vs. onbehandelde wol.

Kijk voor het groene BIO-label
Je kunt onze biologische producten herkennen aan het groene BIO-label in de rechterbovenhoek van onze productafbeeldingen. Deze producten bestaan voor 100% uit biologisch wol, 100% biologisch katoen of 95% biologisch katoen en 5% elastaan. De sokken bestaan voor 80% uit biologisch wol/katoen, 17% polyamide en 3% elastaan. Daarbij is onze gehele biologische collectie gecertificeerd met het Nordic Swan Ecolabel.LEES MEER OVER DUURZAAMHEID