Verlos de zee van plastic – één kledingstuk tegelijk


Wist je dat als we met z’n allen op deze manier door blijven gaan er tegen het jaar 2050 meer plastic in de zee zal zijn dan vis?*

Dat is een enge gedachte en een ontwikkeling die wij graag willen veranderen. DILLINGs nieuwe collectie van UV-kleding is daarom gemaakt van ECONYL®, garen die zijn gemaakt van plastic afval zoals oude visnetten.


Verlos de zee van plastic – één kledingstuk tegelijkWaarom visnetten een probleem zijn

Er ligt ongeveer 640.000 ton aan achtergebleven visspullen in de zee, volgens het rapport van FAO en UNEP**. Dat is aardig wat! Een van de grootste problemen zijn de oude visnetten, de zogenaamde ‘spooknetten’.

De reden waarom oude visnetten ‘spooknetten’ worden genoemd, is omdat zij nog steeds vissen en andere zeewezens vangen ondanks dat niemand de netten leegt. Aangezien de meeste visnetten zijn gemaakt van plastic, kunnen zij jarenlang op de bodem van de zee liggen, waar zij schadelijk kunnen zijn voor zowel het milieu als dieren.


Hulp is onderweg

Gelukkig wordt er steeds meer aandacht besteed aan het probleem van visnetten die in de zee worden achtergelaten. Daarom zijn er nu meerdere organisaties over de hele wereld die de zee induiken om visnetten van de bodem te halen. Door heel Europa zijn er groepen vrijwilligers die graag helpen, maar er zijn ook lokale gemeenschappen in Azië die hiermee, met een klein beetje hulp, nu hun kost verdienen. Een van deze helpers is Aquafil, de organisatie achter het merk ECONYL®.


Van visnetten tot UV-kleding

En wat heeft dit allemaal te maken met DILLING? Nou, alle achtergelaten visnetten die Aquafil heeft verzameld met hulp van over de hele wereld, worden door het bedrijf gemixt met ander nylon afval om het om te toveren tot geregenereerd nylon garen. Het garen worden ECONYL® genoemd en is wat wij hebben gebruikt voor onze nieuwe collectie van UV-kleding voor de gehele familie. Wanneer je UV-kleding koopt, draag jij dus bij aan het verwijderen van plastic uit de zee – één kledingstuk tegelijk.

Daarbij is de UV-bescherming verkregen zonder chemicaliën te gebruiken. Het is de strakke breitechniek die ervoor zorgt dat het beschermt tegen de zonnestralen. De nieuwe collectie van UV-kleding is dus een goed alternatief voor duurzame zwemkleding in de zomervakantie.