Hoe het allemaal begon

1. Voorkrimp zonder formaldehyde

In 1985 werd bij Birthe Jensen, onze voormalige verfmeester en al meer dan 40 jaar gewaardeerde collega, een allergie voor formaldehyde vastgesteld.

In de jaren '80 was het gebruikelijk om formaldehyde te gebruiken bij de textielproductie. Formaldehyde werd gebruikt - en wordt nog steeds door sommige bedrijven gebruikt - vanwege de stof krimpende eigenschappen en het feit dat het kan helpen om meer kleurvaste stoffen te creëren. Maar tegenwoordig weten we dat formaldehyde een giftige chemische stof is die huidirritaties en allergische reacties kan veroorzaken. In hoge doses kan formaldehyde zelfs kanker veroorzaken.

Zelfs voordat bij Birthe de diagnose formaldehyde-allergie werd gesteld, was de voormalige eigenaar van de ververij bezig met het uitvinden van een machine die kledingstukken met lucht kon voorkrimpen, een soort grote wasdroger. Hij slaagde hierin, en voor het eerst in de geschiedenis was het nu mogelijk om kledingstukken industrieel voor te krimpen met lucht. De uitvinding van deze machine en de daaropvolgende machines hebben de basis gelegd voor de Santex-machine die we tegenwoordig in de ververij gebruiken om al onze kledingstukken voor te krimpen. Dit betekent dat we geen formaldehyde of andere schadelijke chemicaliën gebruiken omdat we een voorkrimpproces hebben dat 100% op lucht is gebaseerd.

2. Kleuren zonder schadelijke chemicaliën en zware metalen

Met de uitvinding van de vroege versies van de Santex-machine konden we voorkrimpen met lucht, waardoor een van de uitdagingen met formaldehyde werd opgelost. Op het gebied van verven en kleuren was er echter nog meer belangrijk werk aan de winkel.

Bij het verven van stoffen worden verschillende kleurstoffen gebruikt. Sommige bevatten zware metalen omdat metalen de kleurvastheid kunnen verhogen en heldere, levendige kleuren kunnen creëren. Het gebruik van zware metalen is echter problematisch omdat ze allergie en kanker kunnen veroorzaken en zeer giftig zijn voor het aquatisch milieu.

In 1991 kocht Villy H. Bertelsen - 3e generatie en voormalig CEO van DILLING - de ververij. Dit was een ongebruikelijke aanwinst - zelfs voor zijn tijd. Het was moeilijk om als textielproducent de verfindustrie te betreden en veel van de ververijen in Denemarken en Europa sloten hun deuren omdat de productie naar het oosten verhuisde.

Gedurende meer dan 25 jaar draaide de ververij met een jaarlijks verlies. Daarom noemen we de ververij gekscherend de dure hobby van Villy. Het was een passie van hem - een die veel geld kostte om te runnen en te exploiteren. Maar voor Villy ging het om veel meer dan het geld. Het ging erom te weten hoe de producten werden gemaakt en welke chemicaliën tijdens het proces werden gebruikt.

Na de overname van de ververij merkte Villy al snel dat het runnen ervan een complexe taak was. De ververij stond onder toezicht van gemeente Vejle door middel van nauwgezette tests, waarbij dagelijkse monsters van het afvalwater nodig waren om te voldoen aan de afvalwaterregelgeving. Bovendien, als er iets mis ging bij een lokale afvalwaterzuiveringsinstallatie, was het de verantwoordelijkheid van Villy om te bewijzen dat de chemicaliën niet uit onze ververij kwamen.

Uit de dagelijkse monsters van ons afvalwater bleek dat het water meer zware metalen (chroom, koper en nikkel) bevat dan werd aangenomen. Dit betrof niet alleen in onze ververij - veel ververijen in Denemarken belastten het milieu met de uitstoot van te veel zware metalen. Maar het was geen excuus voor Villy. Hij besloot dat hij nooit meer door gemeente Vejle berispt wilde worden en dat hij niet wilde deelnemen aan het vervuilen van het milieu.

Villy wilde daarom een manier vinden om deze schadelijke chemicaliën en zware metalen in het verfproces te vermijden. Eén voor één zochten, testten en vervingen Birthe Jensen en Villy schadelijke kleurstoffen door zuivere kleurstoffen. Het was een extreem duur en vervelend proces, maar in 2001 wierp het resultaat van vele jaren hard werken zijn vruchten af. Het productieproces was nu schoon en DILLING ontving het EU Ecolabel-certificaat. In 2010 werden we gecertificeerd met het Nordic Swan Ecolabel, een van de meest erkende milieucertificeringen vanwege de strenge eisen aan chemicaliën. Tegenwoordig zijn onze kleurstoffen volledig vrij van schadelijke chemicaliën en zware metalen.

Omdat we geen zware metalen gebruiken in de ververij, kunnen we bepaalde kleuren niet aanbieden, zoals enkele lichtblauwe en groene nuances en enkele turquoise kleuren. Dat is echter een keuze waar we vertrouwen in hebben. Voor ons wegen de gezondheids- en milieuoverwegingen veel zwaarder dan de weinige kleuren in het kleurenpalet die voor ons niet beschikbaar zijn.

3. De kwaliteit van onze producten verbeteren

Met het nieuwe innovatieve proces van het voorkrimpen van kledingstukken met lucht en het verven zonder schadelijke chemicaliën en zware metalen, lag de focus nu op de kwaliteit van onze producten.

Als onze voormalige verfmeester was Birthe Jensen getuige van de eerste hand en nam deel aan de ontwikkeling om een milieuvriendelijker ververij te worden. Maar Birthe heeft ook een centrale rol gespeeld in het proces om de kwaliteit van onze producten aanzienlijk te verbeteren.

Om de ververij overeind te houden, wisten zij en Villy dat ze een onevenaarbare kwaliteit zouden moeten produceren. Dus in 1994 bundelden ze hun krachten met het toonaangevende wereldwijde biotechbedrijf Novozymes. Novozymes nam contact op met Villy en Birthe omdat ze een nieuw type enzymbehandeling hadden ontwikkeld, BioPolish genaamd. De behandeling had het unieke vermogen om katoen zachter te maken en overtollige pilling tot een minimum te beperken.

Novozymes had contact opgenomen met verschillende andere ververijen voordat ze in contact kwamen met DILLING. Maar geen van de andere ververijen was geïnteresseerd in het gebruik van deze enzymbehandeling, omdat het een verdubbeling van de behandeltijd vereiste. Je hebt waarschijnlijk van de uitdrukking "tijd is geld" gehoord en in elke productiestroom is dat gezegde heel waar. Naast kosten en productietijd zagen de andere ververijen geen direct voordeel van het gebruik van de enzymbehandeling omdat er in één oogopslag geen significante veranderingen te zien waren bij het bekijken van het product. Het echte verschil werd pas na 100 wasbeurten ervaren. Hier waren de katoenen producten die een BioPolish behandeling kregen nog helemaal wit, zacht en zonder pilling alsof ze nieuw waren.

Since 1994, we have treated our cotton products with BioPolish, a 100 % environmentally neutral enzyme treatment. As it already comes from nature, it can also end up in nature without problems once it has served its purpose.

In 1996, Birthe read in a specialist journal from Novozymes that they now had developed an enzyme that could remove the itchy hairs from the wool. Once again, Novozymes came to the dyehouse to talk about enzyme treatment for wool that they had developed, but not yet tested. The next year from here went with testing and adapting the enzymes to DILLING’s production. It was a time-consuming and difficult process because the smallest adjustments in the recipe would destroy the wool and it took many hours, enzymes, and kilos of wool before the recipe for the enzyme treatment was in place.

A normal treatment process of wool takes approximately eight hours. But with adding the enzyme treatment to remove the itchy hairs, it now took 16 hours to treat a batch of wool. This of course had a big effect on the production costs.

Back then, and still today, we find it crucial to work with raw and pure wool. Many companies wrap their wool in Superwash (linking to article about No Superwash treatment), a chlorine treatment that is used to improve the wool’s washing abilities, but actually ends up leaving chlorine (AOX) to be discharged with the wastewater and ruins the natural properties of the wool. With our unique 16-hour long treatment, we remove the itchy hairs whilst keeping the amazing and natural properties of the wool. To read more about these properties, click here (linking to The natural properties of merino wool).

Je hebt waarschijnlijk van de uitdrukking "tijd is geld" gehoord en in elke productiestroom is dat gezegde heel waar.

Schone producten van DILLING

Deze drie belangrijke gebeurtenissen hebben geleid tot de manier waarop we tegenwoordig met de behandeling van onze producten werken:

1. Mogelijkheid om kledingstukken voor te krimpen met lucht in plaats van met formaldehyde.

2. De harde en kostbare beslissing om schadelijke kleurstoffen en zware metalen te vervangen door zuivere en schone kleurstoffen.

3. De ontwikkeling van een enzymbehandeling voor katoen om de kwaliteit te verbeteren, de producten zachter en pluisvrij te maken en de enzymbehandeling voor wol, die de jeukende haren van de wol verwijdert en de natuurlijke eigenschappen van de wol intact houdt.

Dit betekent dat wanneer jij een product van DILLING koopt, je altijd schone, niet-giftige producten krijgt die zacht aanvoelen en gemaakt zijn van materialen met hun verbazingwekkende natuurlijke eigenschappen intact.

10% korting op je eerste bestelling

Wanneer je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief. Tevens krijg je nieuws en inspiratie rechtstreeks in je inbox.

Accepteer marketing cookies om je aan te kunnen melden voor onze nieuwsbrief

Wijzig uw voorkeur

DILLING is een Deens familiebedrijf met een lange traditie in de productie van biologische wolproducten die je heerlijk warm houden. Vandaag de dag maken we biologische kleding van biologische merinowol en katoen voor het hele gezin met onze vierde generatie, onder leiding van Morten Dilling. Ons biologisch ondergoed wordt verkocht tegen voordelige prijzen, omdat je het rechtstreeks bij de fabrikant koopt.

Op onze website vind je zachte, ademende en allergievriendelijke kleding van natuurlijke stoffen, die zonder schadelijke chemicaliën en binnen Europa geproduceerd zijn onder goede arbeidsomstandigheden.

De meeste van onze producten zijn gecertificeerd met het Nordic Swan-ecolabel en worden met milde stoffen geverfd in DILLING's eigen ververij in Denemarken.

Je vindt de producten van DILLING in de volgende landen: dk.dilling.comdilling.dedilling.seuk.dilling.comdilling.fidilling.frno.dilling.com.

Your debug ID: