Onze merinowol

Our expertise lies within natural materials

Ons bedrijf dateert uit 1916 en onze expertise ligt in natuurlijke materialen. In de afgelopen eeuw hebben we continu gewerkt om de kwaliteit van deze materialen te verfijnen, optimaliseren en nauwkeurig te perfectioneren. Waarbij al hun verbazingwekkende natuurlijke kwaliteiten volledig intact zijn gebleven.

De wol die wij gebruiken in onze producten is merinowol, een van de fijnste en zachtste wolsoorten ter wereld. Onze merinowol is 100% biologisch. Het is afkomstig van schapen, waarbij de mulesing-techniek niet wordt toegepast, van boeren die zich houden aan de hoogste normen voor dierenwelzijn. Kortom, wanneer je wolproducten van DILLING koopt, ben je altijd verzekerd van kwaliteitswol van gelukkige schapen.

Lees hier meer over onze schapen en het welzijn van de kudde.

Geen Superwash-behandeling

Wol is wol... of toch niet? Er zijn namelijk grote verschillen tussen de soorten wol, niet alleen in kwaliteit, maar ook – en misschien nog wel belangrijker – hoe de vezels tijdens de productie worden behandeld.

In onze ververij werken we met onbehandelde merinowol die op geen enkele manier de milieubelastende behandeling, de zogenaamde Superwash, heeft gekregen. Gecombineerd met onze beslissing om af te zien van zware metalen in de ververij, is deze manier van werken met merinowol volledig uniek in de branche.

Superwash is een behandeling die wordt gebruikt om het was vermogen van de wol te verbeteren, eerst door de jeukende haren te verwijderen met chloor en vervolgens de vezels te coaten met een dunne laag plastic (natuurlijk of kunstmatige boomhars (of een andere vorm van plastic)). Deze behandeling maakt de wol beter bestand tegen plotselinge temperatuurschommelingen en ruwe behandeling. Al met al maakt het de wolvezels wasmachinevriendelijk. Helaas wordt bij deze behandeling veel chloor (AOX) met het afvalwater geloosd, wat een negatieve impact heeft op het milieu. De behandeling vernietigt ook veel van de natuurlijke eigenschappen van de wol. De kunststofcoating belemmert het natuurlijke vermogen van de wolvezels om zich te isoleren tegen de kou, de temperatuur te reguleren en vocht op te nemen.

Onze milieuvriendelijke 10 uur durende kleur- en enzymbehandeling

In plaats van een Superwash-behandeling te gebruiken om de onbehandelde merinowolvezels zachter te maken, gebruiken we een milieuvriendelijke, 10 uur durende verf- en enzymbehandeling. De enzymbehandeling werkt door peptidebindingen aan te vallen om eiwitten af te breken. Dit verwijdert voorzichtig de jeukende haren en verzacht de wolvezels, terwijl alle natuurlijke voordelen van de merinowol volledig intact blijven, zodat jij een buitengewoon zacht, schoon en licht product krijgt.

Deze enzymbehandeling maakt onze wol uniek, omdat het zonder chloor en plastic wordt geproduceerd (Superwash). Het maakt onze merinowolproducten echter gevoeliger voor plotselinge temperatuurschommelingen en ruwe behandeling. Om de prachtige, natuurlijke eigenschappen van de merinowolvezels intact te houden, volg je de wasinstructies op het wasetiket in je kledingstuk of bekijk je hier onze wasgids voor wasinstructies voor je DILLING wol.

Alle producten gemaakt van onze kenmerkende wolkwaliteit - de 1x1, 8x1 en multirib - hebben onze unieke 10 uur durende, milieuvriendelijke enzymbehandeling ondergaan voor een ongelooflijk zacht en jeukvrij product.

Al onze single, 4x2, terry, loop back en wolfleece producten hebben een Naturetexx® Plasma-behandeling ondergaan, een milieuvriendelijke schokbehandeling waarbij alleen elektriciteit en lucht worden gebruikt om de wolvezels te verwerken. En onze merinowol/zijde producten hebben een EXP-behandeling gekregen, een alternatief voor Superwash zonder het gebruik van chloor, dat de jeukende haren van de merinowol inkapselt en de wol superzacht en jeukvrij maakt.

Voor meer informatie over elk van onze behandelingen, klik hier.

De kenmerken van onze merinowol

Merinowol behoort tot de fijnste en zachtste wolsoorten ter wereld. Hoe fijn een vezel is, kun je zien aan de vezeldiameter, ook wel micron en Nm. genoemd. Hieronder lichten we deze twee termen toe.

Micron

Merinowol heeft een veel fijnere micron dan alle andere wolsoorten, daarom is het ook zo geschikt voor kleding die je dicht op je huid draag en voor outdoor- & sportkleding. Want wanneer de fijne merinowolvezels de huid raken, buigen ze gewoon - in tegenstelling tot andere wolsoorten die vaak prikken en kriebelen op de huid. Voor onze producten gebruiken we superfijne microns: 17,5 tot medium 21,5 microns, waarbij een micron gelijk is aan een miljoenste van een meter. Ter vergelijking: menselijk haar is ongeveer 50 micron.

Nm

Daarnaast specificeren we de telling van het garen, bijvoorbeeld Nm 40/1. Nm staat voor "numero metric count" en is gebaseerd op het aantal 1000m (meter) eenheden in een kg (kilogram) garen (1000m/ kg). Als vuistregel geldt: hoe fijner het garen, hoe hoger het telnummer.

Alle tellingen hebben twee getallen - het eerste getal is de telling en het tweede getal is het aantal strengen (of uiteinden) dat in elkaar is gedraaid om het garen te maken. In ons voorbeeld Nm 40/1 bestaat één kilo uit 40.000 meter garen en een enkele streng. Als de telling 40/2 zou zijn geweest, zou het verwijzen naar één kilo garen bestaande uit 40.000 meter garen en twee in elkaar gedraaide strengen, wat uiteindelijk zou resulteren in een dikker en pluiziger wolproduct.

Onze wolkwaliteiten

De kenmerken van het eindproduct zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de breitechniek en de vezelsamenstelling.

Om je te helpen onderscheid te maken tussen onze wolkwaliteiten, hebben we ze genoemd naar de toegepaste breitechniek (1x1, 8x1, multirib, 4x2, single, loop back en terry, wolvezelsamenstelling (merinowol/zijde, merinowol/alpaca), of de behandeling (wolfleece).

Lees hier meer over elk van onze wolkwaliteiten om het product te vinden dat het beste bij je past.

10% korting op je eerste bestelling

Wanneer je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief. Tevens krijg je nieuws en inspiratie rechtstreeks in je inbox.

Accepteer marketing cookies om je aan te kunnen melden voor onze nieuwsbrief

Wijzig uw voorkeur

DILLING is een Deens familiebedrijf met een lange traditie in de productie van biologische wolproducten die je heerlijk warm houden. Vandaag de dag maken we biologische kleding van biologische merinowol en katoen voor het hele gezin met onze vierde generatie, onder leiding van Morten Dilling. Ons biologisch ondergoed wordt verkocht tegen voordelige prijzen, omdat je het rechtstreeks bij de fabrikant koopt.

Op onze website vind je zachte, ademende en allergievriendelijke kleding van natuurlijke stoffen, die zonder schadelijke chemicaliën en binnen Europa geproduceerd zijn onder goede arbeidsomstandigheden.

De meeste van onze producten zijn gecertificeerd met het Nordic Swan-ecolabel en worden met milde stoffen geverfd in DILLING's eigen ververij in Denemarken.

Je vindt de producten van DILLING in de volgende landen: dk.dilling.comdilling.dedilling.seuk.dilling.comdilling.fidilling.frno.dilling.com.