Waarom je kind in wol moet slapen

Goede nachtkleding dat je kind gedurende de nacht warm en droog houdt is een goede investering in de nachtrust van je kind. Maar wist je dat wol een van de beste dingen is om dat doel te bereiken?

Is je kind de ene minuut vochtig van de hitte en het andere moment ijskoud omdat hij de deken heeft weggetrapt? Dan is je kind zoals de meeste kinderen. Maar factoren zoals lawaai, licht, het koud hebben of zweten kunnen de slaap behoorlijk verstoren. Het hoeft echter niet moeilijk te zijn om je kind te helpen om beter te slapen. Een makkelijke manier om hiermee te beginnen is ervoor te zorgen dat je kind de juiste nachtkleding draagt, zegt verpleegkundige Elise Haubjerg Winther.


– Zowel kinderen die het snel warm hebben als kinderen die het snel koud hebben slapen het beste bij een kamertemperatuur lager dan 18 graden, zonder directe tocht. Verder is het een goed idee om meer aandacht te besteden aan nachtkleding dan aan dekbedden en dekens. Omdat de meeste kinderen 's nachts het dekbed wegtrappen en het dan belangrijk is dat de armen en benen met de juiste nachtkleding bedekt zijn. Sokken of leggings kunnen ook een goed idee zijn, aldus Elise Haubjerg Winther.


De lichaamstemperatuur en het welzijn van het kind betekenen in het algemeen veel voor een goede nachtrust, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het kind dit kan bereiken - met of zonder een dekbed. Een goede nachtrust betekent dat het kind betere dagen heeft en beter kan leren, legt ze uit.


ZORG VOOR DE BESTE OMSTANDIGHEDEN


Misschien denk je dat wol iets is dat je alleen op erg koude dagen draagt om warm te blijven. Maar volgens de verpleegster kan een dunne laag wollen kleding het kind helpen om een comfortabele lichaamstemperatuur te handhaven en te voorkomen dat het kind wakker wordt.


– Een wollen pyjama is een heel goed idee voor kinderen, die het snel warm hebben, evenals voor kinderen die het snel koud hebben. Wol heeft het unieke vermogen om het kind warm te houden, maar tegelijkertijd ook om het kind droog te houden, omdat het vocht goed transporteert, zegt Elise Haubjerg Winther.


WAAROM EEN WOLLEN PYJAMA?


Zoals de wollen vacht van een hond isoleert, en daardoor de hond helpt om een comfortabele temperatuur te handhaven, ongeacht het weer, kan een dunne wollen onderlaag kinderen op dezelfde manier helpen, legt de verpleegster uit.


Het is de luchtige structuur van de wol die ervoor zorgt dat het de temperatuur regelt. De lucht in het midden van de wolvezel zorgt ervoor dat de wol het kind isoleert tegen de kou. Wanneer het kind heet is, helpt het het vocht te verdampen. De wolvezel kan zelfs een grote hoeveelheid vocht bevatten zonder nat aan te voelen, dus het is geweldig om het kind droog te houden.


5 tips voor pyjama's en een goede nachtrust


– Trek het kind lange mouwen en lange pijpen aan, zodat hij het niet koud krijgt als hij het dekbed wegtrapt.


– Vergeet geen sokken, als je geen romper met voetjes gebruikt. Warme handen en voeten helpen het lichaam een aangename temperatuur te handhaven, terwijl koude handen en voeten een signaal naar de hersenen sturen dat het tijd is om de temperatuur op te voeren.


– Gebruik één laag nachtkleding, bij voorkeur wol want dat warmt op en helpt het kind warm en droog te houden, in plaats van zweterig en koud.


– Voel aan je kind en pas aan. De seizoenen en de temperatuur veranderen, dus voel altijd je kind achter in de nek voordat je naar bed gaat, om te zien hoe de temperatuur is.


– Vertrouw op je eigen ervaringen met je kind. Er is geen goed en fout voor hoe je je moet kleden, en onthoud dat je de expert bent als het op je eigen kind aankomt.

Bron: Elise Haubjerg Winther

Elise Haubjerg Winther is een verpleegster die al meer dan 20 jaar met de gezondheid en het welzijn van kinderen werkt. Bovendien is ze zelf moeder van twee kinderen.


NACHTKLEDING IS MEER DAN KATOEN


Katoen is een van de meest gebruikte materialen voor nachtkleding, maar nachtkleding kan ook van andere materialen zijn - soms heeft dit zelfs de voorkeur.


– Katoen is uitstekend, als het kind een aangename temperatuur heeft. Houd er echter rekening mee dat katoen behoorlijk vochtig wordt als het kind zweet en katoen droogt niet snel. Hierdoor is het koud om te dragen. Een dunne laag katoen isoleert ook niet tegen de kou, wanneer het dekbed 's nachts wordt weggetrapt, zegt Elise Haubjerg Winther.


Toch is het belangrijk om te benadrukken dat je gemakkelijk heen en weer kunt schakelen tussen verschillende materialen, zegt ze.


NIET: EENS WOL, ALTIJD WOL


Een van de hardnekkigere mythes rond wol is dat als je je kind in wollen ondergoed gaat kleden, je niet kunt teruggaan naar het gebruik van andere materialen zonder dat het kind kou gaat lijden. Maar dat is niet waar.


– Je kunt natuurlijk altijd tussen verschillende materialen schakelen - zowel als het gaat om nachtkleding, ondergoed of andere kleding voor je kind. Wol heeft een aantal geweldige mogelijkheden wat betreft temperatuurregeling, maar het heeft geen invloed op het eigen vermogen van het kind om de temperatuur te regelen. Het is gewoon een effectief materiaal, zegt Elise Haubjerg Winther.


NACHTKLEDING VOOR BABY, PEUTER EN HET OUDERE KIND


Heb je twijfels als het gaat om het bepalen hoeveel kleding je kind in bed moet dragen, lees dan verder.

Baby


– In Denemarken laten we onze kinderen graag buiten in de kinderwagen slapen. Als je dat ook doet, zorg er dan voor dat je kind altijd een dunne muts van wol of katoen draagt. Het hoofdje geeft een grote hoeveelheid warmte vrij en het is daarom belangrijk om het warm te houden, maar niet te warm, want dan wordt het zweterig. Het is ook beter om een warm vest te gebruiken dan een romper met voetjes, omdat dit het gemakkelijker voor je maakt om de temperatuur van de kleine aan te passen, als het warm wordt in de kinderwagen.


– Het kan een goed idee zijn om het kind in een dunne onderlaag van wol te kleden, zodat hij een comfortabele temperatuur kan handhaven zonder zweterig te worden. Als het een warme dag is, vul dan de onderlaag aan met een dunne deken. Als het koud is, kun je denken aan een warmer shirt en een dekbed.


– Een romper met voetjes is geweldig voor nachtkleding binnenshuis. Zoek naar een licht, zacht en zweet transporterend materiaal.

Peuter


– Een romper met voetjes bemachtig je niet zo makkelijk voor peuters, omdat ze meestal maar gaan tot de maat van een tweejarige peuter. Maar als het mogelijk is, is het geweldig voor kleine kinderen die veel bewegen tijdens hun slaap.


– Als alternatief kunnen een romper en maillot worden gebruikt. Dan krijgt het kind geen blote buik of voeten.

Oudere kinderen


– Een tweedelige outfit is geweldig voor oudere kinderen, maar zoek naar een materiaal dat het kind zowel warm als droog houdt. Zelfs oudere kinderen trappen soms 's nachts hun dekbed weg.


– Vergeet geen sokken. Als het kind het dan in zijn slaap uittrekt, is dat prima.

Bron: Elise Haubjerg Winther

Biologische merino wol van DILLING

Bij DILLING hebben we meer dan 100 jaar ervaring met het maken van wollen ondergoed voor alle gezinsleden. Wij zijn een familiebedrijf dat trots is op het maken van ondergoed dat lang meegaat, duurzaam is en comfortabel is om te dragen. De producten worden allemaal geverfd in ons eigen milieuvriendelijke ververij in Denemarken.

10% korting op je eerste bestelling

Wanneer je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief. Tevens krijg je nieuws en inspiratie rechtstreeks in je inbox.

Accepteer marketing cookies om je aan te kunnen melden voor onze nieuwsbrief

Wijzig uw voorkeur

DILLING is een Deens familiebedrijf met een lange traditie in de productie van biologische wolproducten die je heerlijk warm houden. Vandaag de dag maken we biologische kleding van biologische merinowol en katoen voor het hele gezin met onze vierde generatie, onder leiding van Morten Dilling. Ons biologisch ondergoed wordt verkocht tegen voordelige prijzen, omdat je het rechtstreeks bij de fabrikant koopt.

Op onze website vind je zachte, ademende en allergievriendelijke kleding van natuurlijke stoffen, die zonder schadelijke chemicaliën en binnen Europa geproduceerd zijn onder goede arbeidsomstandigheden.

De meeste van onze producten zijn gecertificeerd met het Nordic Swan-ecolabel en worden met milde stoffen geverfd in DILLING's eigen ververij in Denemarken.

Je vindt de producten van DILLING in de volgende landen: dk.dilling.comdilling.dedilling.seuk.dilling.comdilling.fidilling.frno.dilling.com.