Nordic Swan Ecolabel

We zijn erg trots dat onze ververij de enige in zijn soort is in Denemarken die gecertificeerd is met het Nordic Swan Ecolabel. Maar wat betekent dit nu eigenlijk voor jou als DILLING klant?

Om als kledingfabrikant gecertificeerd te worden met het Nordic Swan Ecolabel, zijn er vijf dingen die moeten worden beheerd en minstens één keer per jaar grondig worden gecontroleerd:

  • De toeleveringsketen
  • Grondstoffen
  • Kleurstoffen en chemicaliën
  • Arbeidsvoorwaarden
  • Duurzaamheid


Het Nordic Swan Ecolabel stelt strenge eisen aan milieuvriendelijkheid bij de productie. Met name het verfproces is onderhevig aan strenge criteria - het is bijvoorbeeld niet toegestaan om zware metalen te gebruiken bij de productie. Het Nordic Swan Ecolabel heeft ook criteria voor goede arbeidsomstandigheden. Het is belangrijk om erop te wijzen dat het een label is dat zich richt op het milieu, maar niet op ecologie op zich. Wat betreft ecologie zijn de eisen dat het materiaal voor minimaal 10% uit biologische grondstoffen moet bestaan - wat in onze optiek veel te laag is.

Hieronder gaan we in op elk van de vijf inspectiegebieden:

De toeleveringsketen

Het Nordic Swan Ecolabel vereist dat de toeleveringsketen transparant is. Voor ons betekent dit dat we weten waar onze biologische merinowol en katoen vandaan komt, waar en hoe het wordt gesponnen, gebreid, geverfd, gesneden, genaaid, verpakt, vervoerd en uiteindelijk geleverd

Grondstoffen

Met betrekking tot grondstoffen is het belangrijk op te merken dat het Nordic Swan Ecolabel een milieulabel is - in plaats van een biologisch label. Binnen de textielindustrie vereist het Nordic Swan Ecolabel dat 10% van de gebruikte grondstoffen biologisch wordt verbouwd. Bij DILLING overtreffen we deze vereiste omdat de grondstoffen die we gebruiken voor onze kleding en ondergoed, zowel katoen als merinowol, 100% biologisch* zijn.

Kleurstoffen en chemicaliën

Wat betreft kleurstoffen en chemicaliën stelt het Nordic Swan Ecolabel zeer hoge eisen. Zo is het gebruik van zware metalen of chloorbehandeling (Superwash) tijdens de productie niet toegestaan. Deze strenge normen komen zowel het milieu als jouw gezondheid ten goede, aangezien de textielindustrie niet alleen hormoonverstorende, maar ook allergie- en kankerverwekkende kleurstoffen en chemicaliën kan bevatten. We denken dat het veilig is om aan te nemen dat maar heel weinig mensen willen dat deze chemicaliën worden gebruikt bij de productie van ondergoed en kleding, om nog maar te zwijgen van het feit dat ze in de watervoorziening worden geloosd.

Arbeidsvoorwaarden

Het Nordic Swan Ecolabel stelt normen voor arbeidsomstandigheden gedurende het gehele productieproces. Daarom is DILLING niet alleen verantwoordelijk voor veilige, hoogwaardige arbeidsomstandigheden voor onze medewerkers die op ons hoofdkantoor in Denemarken werken, maar ook voor het beheersen van de arbeidsomstandigheden tijdens de productie. Omdat we een groot deel van onze eigen toeleveringsketen bezitten, weten we precies waar onze kleding wordt gemaakt, in veilige werkomstandigheden door werknemers die een eerlijk leefbaar loon krijgen.

Duurzaamheid

Het Nordic Swan Ecolabel vereist dat de producten slijtvast zijn en een goede kleur hebben. Met andere woorden, onze producten moeten bestand zijn tegen regelmatige slijtage. De kwaliteitsnormen zijn hoog en onze producten zijn ontworpen en geproduceerd voor een lange levensduur en duurzaamheid.

Je kunt onze Nordic Swan Ecolabel-licentie hier vinden.

*Een zeer beperkt aantal producten in ons assortiment bevat meer dan 50% conventioneel katoen.

Additional certifications

Oekotex 100 (vertrouwen in textiel)

Om ondergoed te produceren heb je ook materialen nodig zoals draad, elastiekjes, knopen, enz. Het kan een uitdaging zijn om de juiste partners te vinden die voldoen aan onze kwaliteitsnormen en aan onze milieueisen. We kiezen met zorg en zoeken naar certificaten om ons te begeleiden. We eisen minimaal dat dergelijke materialen Oekotex 100-gecertificeerd zijn. Deze norm bewijst dat er geen schadelijke chemicaliën in het product zitten. Het zegt echter niets over hoe het product is gemaakt.

Sokken geproduceerd in Turkije en China

Wij kunnen zelf geen sokken produceren in ons naaiatelier in Litouwen, daarom zijn we op zoek gegaan naar een leverancier die voldoet aan onze eisen op het gebied van duurzaamheid en kwaliteit. Onze sokken werden voorheen geproduceerd in China, maar in 2021 hebben we besloten om van leverancier te veranderen en de productie gebeurt nu uitsluitend in Turkije. De productie in Turkije is nog vrij nieuw, dus een klein deel van ons assortiment sokken op de webshop zal nog voortkomen uit de productie in China. Onze sokken zijn altijd - en zijn nog steeds - GOTS-gecertificeerd. Dit is jouw garantie dat er tijdens de productie geen schadelijke chemicaliën zijn gebruikt en dat de door de 'International Labour Organization' gestelde arbeidsvoorwaarden worden nageleefd.

10% korting op je eerste bestelling

Wanneer je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief. Tevens krijg je nieuws en inspiratie rechtstreeks in je inbox.

Accepteer marketing cookies om je aan te kunnen melden voor onze nieuwsbrief

Wijzig uw voorkeur

DILLING staat als een traditioneel bedrijf uit Denemarken voor de zuiverste, ecologische fabricage van bio-ondergoed. Wij maken al 4 generaties lang een complete EU-productie van natuurlijk textiel voor de hele familie. Daarom is ons bio-ondergoed gunstig geprijsd omdat u rechtstreeks via de fabrikant koopt.

In onze online-shop van DILLING Bio ondergoed ontdekt u natuurlijke mode uit hoogwaardige grondstoffen zoals bio-katoen (Organic Cotton) waaruit wij bijv. damestopjes en herenondergoed maken. Ons wollen ondergoed en wollen pyjama’s van merinowol ondergaat een specifiek bewerkingsproces. Outdoorsporters maken wij enthousiast met ademend thermo ondergoed - ook van natuurlijk textiel.

Leer DILLING kennen – Natuurlijke mode en bio-ondergoed wat goed en fijn aanvoelt. Meer informatie kunt u vinden in onze blog. Verzenden naar andere plek? Dilling ondergoed -gemaakt van exclusieve merinowol- vind je in deze landen: dk.dilling.comdilling.dedilling.seuk.dilling.comdilling.fidilling.frno.dilling.com.