Onze ververij

De kracht van het hebben van onze eigen ververij

In onze ververij, gevestigd in Bredsten – aan de rand van Vejle – verven en behandelen we onze biologische merinowol en katoenproducten zonder het gebruik van schadelijke chemicaliën en zware metalen. Dit is iets waarvan we oprecht geloven dat het een groot verschil maakt voor onze omgeving, onze collega's en natuurlijk voor jou - de klant, die de kleding draagt die vlak op je huid ligt.

De kracht van een eigen ververij is in de eerste plaats het feit dat we controle hebben over de dingen die we hier produceren. Wat dit feitelijk betekent, is dat onze 300 medewerkers met een gerust hart kunnen slapen, omdat we precies weten welke kleurstoffen en chemicaliën we hebben gebruikt voor de kleding die jij en jouw dierbaren zullen dragen. We weten ook dat we ons tot het uiterste hebben ingespannen om een consistente en zeer hoge kwaliteit te garanderen in wat we doen.

Onze eigen ververij met Nordic Swan Ecolabel producten

Tegenwoordig zijn er nog maar heel weinig ververijen in Denemarken. In feite is onze ververij een van de slechts twee overgebleven ververijen in dit land. Producten, welke in onze eigen ververij worden geverfd, zijn gecertificeerd met het Nordic Swan Ecolabel, het officiële Scandinavische ecolabel.

Het verschil maken voor jou en het milieu

We zijn altijd bezig met het ontwikkelen en verbeteren van onze productie om het zo milieuvriendelijk mogelijk te maken voor het milieu en voor jou. We doen dit omdat we allemaal weten dat het milieu onder grote druk staat en omdat de kleding die we produceren vaak vlak op de huid wordt gedragen. Daarom gebruiken we in onze ververij geen schadelijke chemicaliën of zware metalen. Op die manier kunnen jij en je gezin de producten van DILLING dicht op je huid dragen zonder je zorgen te maken over agressieve chemicaliën. Dit maakt onze kleding ook bijzonder geschikt voor mensen met een gevoelige huid.

Voor onze productie in de ververij hebben we zorgvuldig kleurstoffen geselecteerd die vrij zijn van schadelijke chemicaliën en goedgekeurd zijn door het Nordic Swan Ecolabel. Dit komt omdat we geen zware metalen willen gebruiken in onze productie. Zware metalen kunnen zowel voor het milieu als voor de mens problematisch zijn, omdat ze zich ophopen in je lichaam en in de natuur. Omdat we geen zware metalen gebruiken in de ververij, zijn er enkele kleuren die we niet kunnen aanbieden: bijvoorbeeld helderblauw, groen en turkoois. Dat is echter een keuze waar we absoluut vertrouwen in hebben. Voor ons wegen de gezondheids- en milieuoverwegingen ruimschoots op tegen het enigszins beperkte kleurenpalet dat voor ons beschikbaar is.

Geen Superwash-behandeling

In de ververij werken we met onbehandelde wol die op geen enkele manier de milieubelastende Superwash-behandeling heeft gekregen. In combinatie met onze beslissing om af te zien van zware metalen in de ververij, is deze manier van werken met merinowol volledig uniek voor de industrie.

Superwash is een behandeling die wordt gebruikt om het wasvermogen van de wol te verbeteren - eerst door de jeukende haren te verwijderen met chloor en vervolgens de vezels te coaten met een dunne laag plastic (natuurlijk (boomhars) of kunsthars (of een andere vorm van plastic)). Deze behandeling maakt de wol beter bestand tegen plotselinge temperatuurschommelingen en ruwe behandeling. Al met al maakt het de wolvezels wasmachinevriendelijker. Helaas wordt bij deze behandeling veel chloor (AOX) met het afvalwater geloosd, wat een negatieve impact heeft op het milieu. De behandeling vernietigt ook veel van de natuurlijke eigenschappen van de wol. De kunststofcoating belemmert het natuurlijke vermogen van de wolvezels om zich te isoleren tegen de kou, de temperatuur te reguleren en vocht op te nemen.

Om de onbehandelde merinowolvezels zachter te maken, gebruiken we in plaats daarvan een milieuvriendelijke, 10 uur durende verf- en enzymbehandeling. De enzymbehandeling verwijdert voorzichtig de jeukende haren en verzacht de wolvezels, terwijl alle natuurlijke voordelen van merinowol volledig intact blijven - zodat jij een buitengewoon zacht, schoon en licht product krijgt.

Onze unieke, milieuvriendelijke kleurstof- en enzymbehandeling

Het behandelen en verven van wol is een langdurig proces dat uit meerdere fasen bestaat. De industriestandaard voor het behandelen en verven van wol is ongeveer acht uur, maar onze unieke verf- en enzymbehandeling duurt van begin tot eind in totaal 10 uur. Vanuit een zakelijk perspectief is dit een kostbare investering. Je hebt waarschijnlijk van de uitdrukking tijd is geld gehoord - en in elke productiestroom is dat gezegde heel waar. In de meeste gevallen gaat het erom het product zo snel mogelijk door de productie te krijgen – van schaap tot overhemd. Maar in onze ververij hebben we een andere manier van doen. Kwaliteit kost tijd. Zachte behandelingen kosten tijd. En we zijn er heilig van overtuigd dat extra tijd absoluut de moeite waard is - zodat jij en je gezin zich goed kunnen voelen wanneer je onze kleding direct op je huid dragen.

Dit zijn de kernfasen van onze kleurstof- en enzymbehandeling

Het recept

Elke keer dat onze ontwerpster, Anna, een nieuwe kleur in gedachten heeft, brengt onze verfmeester, Charlotte Høgedal, haar ideeën tot leven. Voordat er een nieuw verfproces kan starten, maakt Charlotte een recept – of formule – voor de verwerking. De formule is een lijst van ingrediënten/componenten en een specificatie van hoeveel van elke component moet worden toegevoegd om de gewenste kleur te verkrijgen. Het maken van het recept vereist jarenlange ervaring en nauwgezette aandacht voor detail.

Als ververij met Nordic Swan Ecolabel producten, houden we ons aan zeer hoge normen voor verfstoffen en chemicaliën. We gebruiken het Nordic Swan Ecolabel als richtlijn om de componenten te selecteren die in elke formule passen. We hebben ervoor gekozen om het Nordic Swan Ecolabel te hebben omdat ze de strengste eisen stellen aan het kleur- en behandelingsproces.

De behandeling

Met de formule op zijn plaats, is de stof nu klaar om te worden behandeld en geverfd, wat in dezelfde machine wordt gedaan. Hier is een leuk weetje over de ververij: alle machines in onze ververij hebben namen – zo hebben we Emma, Alberte, Basse, Klaus en Erik. De machines zijn vernoemd naar voormalige medewerkers, maar ook naar kinderen en kleinkinderen van DILLING-medewerkers.

Voor onze merinowolproducten ondergaat de stof een enzymbehandelingsproces om de jeukende haren te verwijderen voordat ze worden geverfd. De enzymbehandeling werkt door peptidebindingen aan te vallen om eiwitten af te breken. Dit verwijdert voorzichtig de jeukende haren en verzacht de wolvezels, terwijl alle natuurlijke voordelen van de merinowol volledig intact blijven - zodat u een buitengewoon zacht, schoon en licht product krijgt.

Dit hele proces wordt begeleid om ervoor te zorgen dat alles volgens plan verloopt. Als de stof te lang in de enzymbehandeling blijft, gaat de stof achteruit, omdat de enzymen aan de vezels blijven ‘eten’ totdat er niets meer over is.

Het katoen dat in de ververij wordt verwerkt, krijgt een andere behandeling, een zogenaamde BioPolish-behandeling. Het is ook een op enzymen gebaseerde behandeling en duurt van begin tot eind ongeveer 10 uur. Net als de enzymbehandeling die wordt gebruikt voor onze merinowolproducten, verwijdert BioPolish voorzichtig overtollige pilling van het oppervlak van het katoen.

Als je meer wilt weten over behandelingen, klik dan hier.

Het drogen

Vervolgens wordt de wol gecentrifugeerd en wordt het katoen geperst. De stof gaat door een machine waar het aan de lucht wordt gedroogd. Dit is vooral belangrijk voor wol, omdat de wol in dit stadium met 20-25% krimpt. Dat zorgt ervoor dat de wol niet meer dan 5% krimpt nadat het is genaaid en naar de klant is verzonden.

Het materiaal is nu klaar om naar Litouwen te worden verscheept, waar het wordt gesneden, genaaid, verpakt en naar het magazijn in Herning wordt gestuurd.

Hoe het allemaal begon

Onze reis om een ververij met een Nordic Swan Ecolabel te worden, werd beïnvloed door drie belangrijke gebeurtenissen die de manier waarop we werken met behandelingen van onze producten hebben bepaald.

Lees het hele verhaal hier.

  • 1985

    Voorkrimp zonder formaldehyde

  • 1991

    Kleuren zonder schadelijke chemicaliën en zware metalen

  • 1996

    De kwaliteit van onze producten verbeteren

"Op een dag komt mijn vrouw, Bente, naar me toe en zegt: Villy, je hebt een dure hobby."

Villy Bertelsen, derde generatie en voorheen directeur

10% korting op je eerste bestelling

Wanneer je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief. Tevens krijg je nieuws en inspiratie rechtstreeks in je inbox.

Accepteer marketing cookies om je aan te kunnen melden voor onze nieuwsbrief

Wijzig uw voorkeur

DILLING is een Deens familiebedrijf met een lange traditie in de productie van biologische wolproducten die je heerlijk warm houden. Vandaag de dag maken we biologische kleding van biologische merinowol en katoen voor het hele gezin met onze vierde generatie, onder leiding van Morten Dilling. Ons biologisch ondergoed wordt verkocht tegen voordelige prijzen, omdat je het rechtstreeks bij de fabrikant koopt.

Op onze website vind je zachte, ademende en allergievriendelijke kleding van natuurlijke stoffen, die zonder schadelijke chemicaliën en binnen Europa geproduceerd zijn onder goede arbeidsomstandigheden.

De meeste van onze producten zijn gecertificeerd met het Nordic Swan-ecolabel en worden met milde stoffen geverfd in DILLING's eigen ververij in Denemarken.

Je vindt de producten van DILLING in de volgende landen: dk.dilling.comdilling.dedilling.seuk.dilling.comdilling.fidilling.frno.dilling.com.