5 mythes over wol

Moet wol altijd met de hand gewassen worden? Is wol alleen voor tijdens de wintermaanden? Jeukt alle wol? Het kan lastig zijn om soms te weten wat waar en wat niet waar is als het om wollen kledingstukken gaat, maar we zullen proberen om de vele beweringen toe te lichten.

“Was wol nooit in de wasmachine” – en 4 andere mythes over wol waarvan je waarschijnlijk dacht dat ze waar waren.

Je hebt vast gehoord dat wol moeilijk te wassen is. Je denkt waarschijnlijk ook dat je wol alleen in de winter kunt dragen, omdat het te warm is voor in de zomer. Misschien is je ook verteld dat je moet oppassen om je kinderen in wol te kleden omdat je hen anders nooit meer katoen aan kunt trekken.

Maar is dat wel waar?

We hebben ons verdiept in de vijf meest voorkomende beweringen over wol – die niets meer zijn dan mythes.


1. Wol is te warm

Het is waar dat wol je warm kunt houden wanneer de temperatuur laag is. Maar eigenlijk heeft wol ook het tegenovergestelde effect: het helpt je koel te blijven als de temperatuur hoog is. Wol helpt de lichaamstemperatuur te regelen en is daarom ook geschikt om te dragen als het buiten warm is. Bovendien absorbeert wol ook vocht van het lichaam waardoor je droog blijft – zelfs als je zweet. Dus vergeet de oud Scandinavische gezegde dat wol alleen gedragen moet worden als er een ‘r’ in de maand zit. Je kunt wol het hele jaar door dragen.


2. Wol jeukt

Wat is merino wol?

Je herinnert je waarschijnlijk nog de wollen truien van vroeger toen je klein was die jeukte en oncomfortabel waren. Maar er is veel veranderd in de wol industrie en vandaag de dag kun je veel wollen producten vinden die absoluut niet jeuken. Bij DILLING koop je zachte wollen kleding van merino wol. Merino wol is afkomstig van merino schapen en is een zeer dunne en fijne wolkwaliteit.


De biologische merino wol is een milieuvriendelijke enzymenbehandeling ondergaan waardoor de kriebelende haren van de wol verwijderd worden. Daardoor voelt het erg zacht aan op de huid. Als je iets wilt wat nog zachter aanvoelt, kun je kijken bij de producten waar wol en zijde gecombineerd is. Houd daarbij in gedachten dat wol vrijwel nooit kriebelig aanvoelt als het warm is. Het is daarom een goed idee om de wollen kledingstukken vijf minuten aan te houden en het warm te laten worden, voordat je zegt dat het ‘niets voor mij is – het kriebelt’.

3. Wol is moeilijk te wassen

Sommige mensen denken dat wollen kledingstukken moeilijk te wassen zijn en zijn bang voor de dag waarop zij hun favoriete wollen trui verkeerd wassen en het vier maten krimpt. Maar eigenlijk is wol helemaal niet zo moeilijk. Als je wollen kledingstukken van DILLING koopt kun je deze veilig in de wasmachine wassen, als je het maar op het 30-graden wasprogramma wast met wolwasmiddel. Je kunt de kledingstukken natuurlijk ook met de hand wassen, maar laat deze niet weken. Verschillende merken van wollen kleding hebben op verschillende manieren zorg nodig, dus je moet altijd goed kijken naar de was instructies van het desbetreffende product. Daarbij willen we je er ook op wijzen dat wol dankzij haar natuurlijke eigenschappen niet vaak gewassen hoeft te worden. Als je het buiten lucht in de frisse wind, is dat vaak al genoeg.


4. Wol kan schade brengen aan het regelen van je kind zijn lichaamstemperatuur

Als je je kind één keer in wol kleed, moet je dit voor altijd blijven doen – dat is de mythe die we vaak horen. Volgens deze mythe heeft wol invloed op de eigenschap van kinderen om hun eigen lichaamstemperatuur te kunnen regelen. Dit maakt het moeilijk voor hen om daarna nog andere materialen te dragen omdat zij dan koud en ziek worden. Het is echter zo dat de wol isoleert als je het draagt, maar het geen invloed heeft op lichaamseigenschappen. Daarom kun je je kind de ene dag in wol kleden en de andere dag in katoen, zonder je zorgen hoeven te maken.


5. Wol is alleen verkrijgbaar in saaie kleuren

De uitspraak dat wol somber en saai is, is absoluut een mythe. Het klopt dat wollen kleding vele jaren verkrijgbaar was in beige draad, maar nu is het verkrijgbaar in vele vormen en kleuren. In onze collectie bij DILLING bieden we neutrale kleuren aan zoals beige, grijs en zwart – maar we hebben ook kleuren als roze, blauw, groen en paars. Dus het is mogelijk om er goed en kleurrijk uit te zien in wol.

10% korting op je eerste bestelling

Wanneer je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief. Tevens krijg je nieuws en inspiratie rechtstreeks in je inbox.

Accepteer marketing cookies om je aan te kunnen melden voor onze nieuwsbrief

Wijzig uw voorkeur

DILLING is een Deens familiebedrijf met een lange traditie in de productie van biologische wolproducten die je heerlijk warm houden. Vandaag de dag maken we biologische kleding van biologische merinowol en katoen voor het hele gezin met onze vierde generatie, onder leiding van Morten Dilling. Ons biologisch ondergoed wordt verkocht tegen voordelige prijzen, omdat je het rechtstreeks bij de fabrikant koopt.

Op onze website vind je zachte, ademende en allergievriendelijke kleding van natuurlijke stoffen, die zonder schadelijke chemicaliën en binnen Europa geproduceerd zijn onder goede arbeidsomstandigheden.

De meeste van onze producten zijn gecertificeerd met het Nordic Swan-ecolabel en worden met milde stoffen geverfd in DILLING's eigen ververij in Denemarken.

Je vindt de producten van DILLING in de volgende landen: dk.dilling.comdilling.dedilling.seuk.dilling.comdilling.fidilling.frno.dilling.com.