Claudia en Daniel reizen de wereld rond in DILLING-ondergoed

Claudia en Daniel uit Duitsland hebben twee jaar vrijgemaakt in hun agenda om met de fiets de wereld rond te reizen. Deze reis vereist geweldige uitrusting en daarom hebben ze wollen ondergoed van DILLING in hun bagage gestopt. De reis begint in Iran langs de oude karavaanroutes van de zijderoute.
770 dagen hebben we gefietst - 5 continenten, 4 klimaatzones. Uiteraard namen we niet meer dan het hoognodige mee op deze reis: een tent, kookgerei, water en eten, reserveonderdelen voor onze fietsen en natuurlijk goede kwaliteit kleding voor alle seizoenen. Naast waterdichte hardshell jassen en warme gewatteerde jassen hebben we besloten om merino ondergoed mee te nemen. Wol neemt nauwelijks vocht, geur of vuil op. Daarom kun je het eenvoudig schoonmaken; het is erg ademend en droogt snel. We kozen voor de truien, T-shirts en broeken van DILLING. Het bedrijf DILLING produceert onder eerlijke, duurzame en dier- en milieuvriendelijke omstandigheden.
De truien en T-shirts hebben een vrij losse pasvorm, waardoor het veel bewegingsvrijheid en mobiliteit biedt. Vooral in de typische fietspositie is er veel ruimte in het schoudergedeelte van de shirts. Voor zeer lange mannen kan het rompgedeelte iets kort zijn. De naden zijn plat en goed aangebracht, niets hindert of knelt, het draagcomfort is geweldig. De stof is erg zacht en voelt als een tweede huid - zelfs als deze vochtig is. Misschien zou een extra dunne collectie leuk zijn voor regio's waar het superheet is. Wat we absoluut geweldig vonden, was de comfortabele lange onderbroek. We keken daardoor bijna uit naar de koude en regenachtige dagen in onze tent!
In tegenstelling tot katoen, dat veel vocht absorbeert, maar heel snel nat aanvoelt, slaat merino wol geen vocht op, maar transporteert het weg van het lichaam. Bij warm weer (wanneer je veel zweet) helpen de shirts je om af te koelen en zelfs als ze doorweekt zijn met zweet, zitten ze nog steeds comfortabel en voelt het niet aan als een koude natte folie op je huid. Waar mogelijk doken we zelfs met onze shirts aan in een rivier en droegen ze dan nat, een beetje als een mobiele AKC (Automatische Klimaat Controle). Omdat wol vuilafstotend is, hoefden we het ondergoed niet vaak te wassen. Als we het deden, hebben we de shirts vaak gewoon in een nabijgelegen beek gespoeld en aan onze fietsen laten hangen om ze een nacht te laten drogen. Hetzelfde met katoen? Ondenkbaar: het zou niet schoon of droog zijn. We hebben de indruk dat merino wol twee keer zo snel droogt als katoen.
Terwijl Claudia alleen rozenwater leek uit te scheiden kon ik, Daniel, niet verwachten dat iemand na twee dagen de geur van een katoenen of lycra-shirt zou verdragen. Merino kleding kan na een paar dagen beginnen te ruiken, maar nadat je het hebt gespoeld en gedroogd, is de geur echter verdwenen. We hebben de shirts meestal na 7 tot 10 dagen gespoeld. Omdat het heel eenvoudig is om de kleding op deze manier te wassen, konden we onze onderbroek zelfs dagelijks vervangen, een luxe die je niet altijd hebt als je maanden op de fiets reist.
Apropos: Elk van de onderbroeken droegen we min of meer 150 dagen, waarvan 400 uur tijdens het fietsen, zitten, wrijven, talloze wassen en uitwringen - een enorme belasting. Het zitvlak is inmiddels uitgedund, twee naden zijn gescheurd, maar verder is de merino broek nog in goede staat. Wat een prestatie! We hebben de shirts iets minder vaak gedragen en ze vertoonden ook geen kwetsbaarheid. Alleen de donzige stof van de legging vertoont na bijna twee jaar wat gaten.
Merino kleding heeft een bepaalde prijs en zorgt voor hoge verwachtingen, maar het is een investering die het zeker waard is. Vooral voor lange tochten met beperkte voorraad. Omdat de stof weinig onderhoud vergt, zijn twee shirts en broeken voldoende - en toch kun je elke dag iets fris dragen!

/Claudia & Daniel

10% korting op je eerste bestelling

Wanneer je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief. Tevens krijg je nieuws en inspiratie rechtstreeks in je inbox.

Accepteer marketing cookies om je aan te kunnen melden voor onze nieuwsbrief

Wijzig uw voorkeur

DILLING is een Deens familiebedrijf met een lange traditie in de productie van biologische wolproducten die je heerlijk warm houden. Vandaag de dag maken we biologische kleding van biologische merinowol en katoen voor het hele gezin met onze vierde generatie, onder leiding van Morten Dilling. Ons biologisch ondergoed wordt verkocht tegen voordelige prijzen, omdat je het rechtstreeks bij de fabrikant koopt.

Op onze website vind je zachte, ademende en allergievriendelijke kleding van natuurlijke stoffen, die zonder schadelijke chemicaliën en binnen Europa geproduceerd zijn onder goede arbeidsomstandigheden.

De meeste van onze producten zijn gecertificeerd met het Nordic Swan-ecolabel en worden met milde stoffen geverfd in DILLING's eigen ververij in Denemarken.

Je vindt de producten van DILLING in de volgende landen: dk.dilling.comdilling.dedilling.seuk.dilling.comdilling.fidilling.frno.dilling.com.