Van top tot teen: aankleedtips voor hardlopen in de kou

Vorst, sneeuw en koude temperaturen zijn geen excuus om je hardloopschoenen op te bergen. Met de juiste hardloopkleding zorg je ervoor dat je het niet koud en nat krijgt tijdens het rennen.

Je kent het gevoel waarschijnlijk wel. De thermostaat geeft een temperatuur onder 0 aan, de wind waait door de bomen en de lente zou eraan moeten komen, maar je weet zeker dat de donkere wolken boven de stad dreigen met sneeuw. En je hebt echt zin om te gaan hardlopen, maar met dit slechte weer zul je – helaas – binnen op de bank moeten blijven en een goede film moeten kijken.

Onzin!

Zolang je jezelf goed aankleedt is er geen reden om het koude weer tussen jou en een rondje hardlopen te laten komen.

Met deze vijf tips zullen we je helpen om de perfecte hardloop outfit samen te stellen voor de koude winter- en voorjaarsmaanden.

 

1. Trek meerdere lagen aan als bovenkleding

Wanneer je in de kou wilt hardlopen, moeten je kleren warm en comfortabel zijn maar ook zweet absorberen en geen wind doorlaten. De beste manier om je te kleden voor het hardlopen is daarom door meerdere lagen aan te trekken.

Een wollen onderlaag

Het belangrijkste criterium voor de onderste kleding laag is dat het zweet van de huid kan absorberen. Anders zul je het nat en koud krijgen zodra je begint te zweten – of als je even een pauze neemt. Daarom is het een groot voordeel als de kleding ook warm en comfortabel is. We raden daarom aan om een wollen T-shirt of trui aan te schaffen van onze outdoor collectie. De kleding is gemaakt van exclusieve merino wol, wat helpt bij het regelen van de lichaamstemperatuur en vocht kan absorberen. Bovendien beschermt het materiaal tegen nare geurtjes, dus je kunt zo snel rennen als je wilt zonder na afloop te stinken. De wollen kledingstukken zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten voor mannen, vrouwen en kinderen. Bekijk de gehele outdoor collectie hier.

Een warme tussenlaag

Als het erg koud is, is het verstandig om een warme tussenlaag te dragen. Net als de onderste laag, moet de middenlaag vocht van het lichaam kunnen absorberen. Denk bijvoorbeeld aan een extra merino trui.

Een winddichte buitenlaag

Het is belangrijk dat de buitenste laag winddicht is. Als de koude wind door je kleding komt, zul je het snel koud krijgen, zelfs als je daar een goede, isolerende laag onder draagt. Schaf daarom een dunne en winddichte hardloopjack met een ademende voeringstof aan dat je beschermt tegen de wind en vocht van het lichaam absorbeert.


2. Trek een goede legging aan

Bij leggings zijn dezelfde criteria van toepassing als voor de bovenkleding. Je sportlegging moet flexibel en slim fit zijn. Ook moet het warm zijn en vocht van het lichaam kunnen absorberen. Als de legging winddicht is, is dat een pluspunt. Als het erg koud is, kun je ook overwegen om een lange onderbroek te dragen. Onze lange en ¾ leggings van merino wol zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren voor zowel mannen als vrouwen.


3. Bescherm je handen, hoofd en nek

Koude oren en vingers kunnen voor veel mensen een rondje hardlopen verpesten. Wij raden daarom aan om hardloop handschoenen aan te treken en oorwarmers of een beanie te dragen. Vaak heb je een dunner materiaal nodig dan als je gaat wandelen, want anders krijg je het te warm. Het is ook belangrijk om je nek te beschermen. Als je geen sjaal wilt dragen die alle kanten op kan waaien, raden we onze colsjaal van merino wol aan. De colsjaal kun je ook gebruiken als oorwarmers of beanie, aangezien het licht is en makkelijk te veranderen is van het een in het ander.


4. Houd je voeten warm en droog

Tijdens de koude maanden raden we je aan om warmere hardloopsokken dan normaal te dragen. De sokken moeten ademend zijn en moeten vocht kunnen absorberen, zodat je geen natte en zwetende voeten krijgt. Wollen sokken zijn daarom een goede keuze.


5. Wees zichtbaar met behulp van reflectoren

De koude maanden zijn donkere maanden. Het is daarom slim om reflectoren te dragen, zodat je zichtbaar bent voor anderen in het verkeer. Je kunt bijvoorbeeld een reflecterend vest aantrekken of een reflecterende armband omdoen. Als je gaat hardlopen in het bos of ergens anders waar de grond oneffen is, kan het ook verstandig zijn om een hoofdlampje te dragen zodat je kunt zien waar je rent.

10% korting op je eerste bestelling

Wanneer je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief. Tevens krijg je nieuws en inspiratie rechtstreeks in je inbox.

Accepteer marketing cookies om je aan te kunnen melden voor onze nieuwsbrief

Wijzig uw voorkeur

DILLING is een Deens familiebedrijf met een lange traditie in de productie van biologische wolproducten die je heerlijk warm houden. Vandaag de dag maken we biologische kleding van biologische merinowol en katoen voor het hele gezin met onze vierde generatie, onder leiding van Morten Dilling. Ons biologisch ondergoed wordt verkocht tegen voordelige prijzen, omdat je het rechtstreeks bij de fabrikant koopt.

Op onze website vind je zachte, ademende en allergievriendelijke kleding van natuurlijke stoffen, die zonder schadelijke chemicaliën en binnen Europa geproduceerd zijn onder goede arbeidsomstandigheden.

De meeste van onze producten zijn gecertificeerd met het Nordic Swan-ecolabel en worden met milde stoffen geverfd in DILLING's eigen ververij in Denemarken.

Je vindt de producten van DILLING in de volgende landen: dk.dilling.comdilling.dedilling.seuk.dilling.comdilling.fidilling.frno.dilling.com.