Tips voor een duurzame levensstijl


Velen van ons zouden graag duurzamer willen leven. Het kan alleen wat overweldigend lijken om te beginnen. Bij DILLING hebben we daarom contact gehad met Johanne, een Deense blogger van het blog Sustain Daily. Zij kent de reis naar een duurzame levensstijl en zij is zo aardig geweest om haar beste tips met ons (en met jou) te delen.


Tips voor een duurzame levensstijl


Waar ben je jouw reis naar een duurzame levensstijl begonnen? / Wat heeft jou gemotiveerd?

Ik ben thuis opgevoed met een milieuvriendelijke mindset, maar ik vond het jarenlang niet ‘belangrijk’. Zo wilde ik bijvoorbeeld mijn afval niet scheiden omdat ik vond dat het tijdverspilling was. Toen ik begon met mijn opleiding Design Technology, leerde ik veel over duurzaamheid en het gebrek daaraan in de mode-industrie. Ik leerde dat milieu- en sociale condities met elkaar verbonden waren en dat het dezelfde strijd was. Dit motiveerde me om te beginnen. Om maar een paar dingen te noemen, maak ik vandaag de dag tijd om mijn afval te sorteren, duurzame kleding te kopen en eerst in tweedehandswinkels te zoeken bij het inrichten van een nieuwe kamer.

Waardoor ik er echt mee begon, was doordat ik leerde hoe de katoenboeren in India leven. Hoe ze door de velden lopen om gif op de planten te spuiten; en op hun blote voeten en armen. Eigenlijk maken alle slechte omstandigheden in de mode-industrie me echt kwaad. Daarom besloot ik dat ik nooit meer conventionele katoen zou kopen, en zo is toen het balletje gaan rollen.


Zou je anderen aanraden om vanaf hetzelfde startpunt te beginnen als jij?

Nee, niet noodzakelijk. Ik denk altijd dat je moet beginnen met het onderwerp dat je het meest interessant vindt. Ik studeerde af in kleding en mode, dus het was logisch dat dit mijn grootste interessegebied was. En als het dat ook van jou is, moet je zeker vanaf hetzelfde startpunt beginnen. Zo niet, zoek uit wat je interessant vindt en bekijk documentaires of lees boeken over dat onderwerp.

Wat is jouw beste advies voor ons, wie duurzamer zouden willen leven - maar het misschien een beetje overweldigend vinden om alle gewoonten te veranderen?

Begin met een enkel ding dat je leuk vindt. Het kan leuk zijn om een paar kleine, tijdgebonden uitdagingen aan te gaan en dan te kijken wat je ervan vindt. Eet bijvoorbeeld een week lang vegetarisch. Of koop een maand lang niets. Als je begint met een klein project in een korte tijdperiode kan dit op den duur vaak een kickstart zijn voor een grotere transformatie, omdat het je tot denken aanzet, maar het minder overweldigend is dan te zeggen "vanaf nu zal ik nooit meer nieuwe kleding kopen."

Heb je concrete tips voor een duurzame levensstijl?

•    Als je iets nodig hebt, kijk dan eerst in tweedehandswinkels.
•    Sorteer je afval. Het lijkt misschien een klein iets, maar het betekent in feite een grote besparing in middelen, wanneer een blik van aluminium wordt gerecycled.
•    Neem de fiets wanneer mogelijk.
•    Bekijk je uitgaven: kun je overstappen naar elektriciteit van windmolens, een meer verantwoorde bank of een telefoonbedrijf dat een goed doel steunt?